Плевнелиев: Депутатите показаха реална политическа воля за реформа

Президентът Росен Плевнелиев поздравява народните представители за постигнатото мнозинство от 184 гласа в подкрепа на промените в Конституцията.

Държавният глава счита, че с този акт политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противоречия могат да останат на заден план.

С днешното гласуване народните представители демонстрираха реална политическа воля за реформа.

Това се посочва в позиция на президента Росен Плевнелиев по повод приетите на първо четене от Народното събрание промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев счита, че е от изключителна важност партиите да потвърдят подкрепата си за промените в Конституцията и при следващите гласувания в Народното събрание. Такъв подход може да повиши доверието на гражданите в институциите и политическата система и да покаже, че дадените предизборни обещанията се изпълняват, пише още в позицията.

Приетите поправки в Конституцията предвиждат разделяне но Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии. Съдийската ще се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия има 12 членове - главнията прокурор, 4 членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и 6 членове, избрани от Народното събрание.

Засилва се ролята на инспектората при ВСС, предвижда се още и ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини