Арестуваха пътни полицаи в Благоевград Не е ясна причината за задържането им

Николай Нанков: Имаме цели градове с водопроводи над 60 години

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Премахването на двойните стандарти ще бъде българската битка в ЕС

Арестуваха пенсионер пироман

Радев пристигна в Сочи

Манифестация с духова музика стягат за 24 май в Монтана

МВР задържа шестима при наркооперация във Врачанско

Апартаментите стават по-малки Поне още 10 години ще има голямо търсене в столицата и големите градове

Словенската полиция откри нелегални мигранти в български камион

Мтел става А1 (СНИМКИ) Представиха ребрандирането на телекома

Двама от всеки трима българи са прочели поне една книга през 2017 г., един е бил на театър Софиянци, пловдивчани и русенци са най-доволни от културния си живот

Повдигнаха обвинение на рецидивист за използване на фалшиво свидетелство за съдимост Извършителят използвал документа пред държавна институция

Лиляна Павлова: Срещата ЕС-Западни Балкани очерта проектите за свързаност в региона

Йорданка Фандъкова: За 8 години реконструирахме близо 200 км ВиК мрежа

Елена Йончева: Присъдата за Борисов показва, че политиците в България не могат да си позволяват да лъжат

Кметът на Бургас Димитър Николов за изминалия мандат: Градът – това сме всички ние

В деня, когато получих това огромно доверие, казах – вярвам, че можем да превърнем и най-дългосрочните амбиции в реалност! Най-доброто за Бургас предстои! И никакви усилия, то да се случи няма да бъдат спестени. Мнозина не повярваха и определиха като твърде амбициозни и дори непостижими проектите, които показвахме тогава само на картинка. Днес е ясно, че това не бе само амбиция. Винаги съм бил човек на действието, не на празнословието. През всичкото това време бях на светло пред моите съграждани, също пред Вас, Вашите микрофони, обективи и камери. Оставам честен и откровен, без да бягам от неудобните въпроси.Бях пред, а не зад колоните на Общината! Може би и Вие си спомняте – преди четири години Бургас вече вреше и кипеше. Днес със самочувствие мога да кажа – успяхме заедно да отключим потенциала на града! Успехът на всеки един модерен град се измерва и със способността да бъде лидер на регионално ниво, да дава тласък за развитието на региона и същевременно да гради своя образ на конкурентноспособен център и дестинация. Да, днес Бургас е истинският лидер на региона, той е двигателят и центърът на регионалното развитие на най-голямата по територия област в страната.

Затова и програмата, която започнахме да изпълняваме бе с много по-дългосрочна от 4 години, перспектива и хоризонт – с поглед напред не за четири, не за 10, а за 50 години! Споделям убеждението, че съвременните местни управи трябва да имат именно такава – дългосрочна визия за развитието на градовете! Поставихме фокуса върху мащабните проекти и днес мога да кажа – Бургас успешно продължи по пътя на своето модерно развитие. Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура и подобряване качеството и достъпа до услуги, които определят стандарта на живот.

Оптимално използвахме ресурсите на оперативните програми и европейските фондове. Същевременно търсехме и алтернативни форми на финансиране, като например публично-частното партньорство. Днес с гордост мога да кажа на моите съграждани – амбициозните проекти, заложени в периода 2011 – 2015 година са изпълнени! Бургас е градът с най-добър, изцяло нов градски транспорт в България! Бургас вече има регионална система за управление на отпадъците. Бургас има своите екозони. Бургас е град с програма за саниране на жилищни блокове. Бургас е градът с най-благоустроена зона за плажуване в България, каквато е зоната на Централния плаж! Бургас е най-велосипедният град в страната! Най-големият жилищен комплекс Меден рудник – с нова болница, модерен закрит басейн, ново осветление, нова детска градина и Център за социални услуги.

След два дни в изцяло обновения и вече постоянен изложбен център „Флора” ще открием и първото есенно изложение на цветя.

Отново можем да се разхождаме по пристанищните кейове, а от новата Морска гара не само да отправим поглед, но и да отплаваме към гостоприемния вече остров Света Анастасия, който се превърна в атрактивна туристическа дестинация.

Пред очите ми са и новите улици, детски градини, реконструираните училища, спортните комплекси, направеното в сферата на здравеопазването, а то никак не е малко – сградите на медицинските заведения са санирани, в онкологията бе направена сериозна инвестиция – закупен бе линеен ускорител, бургаската болница получи акредитация за специализации на лекари и това са само няколко примера. В сферата на социалните дейности бе разкрит Център за временно настаняване на бездомни лица, градската инфраструктура бе значително адаптирана за нуждите на хората с увреждания, няма да изброявам всичко…

Днес ще си позволя да споделя пред Вас и нещо лично, което винаги ще помня. Като баща на три деца зная, че всеки родител е запечатал мига, в който е притиснал към себе си за първи път своята рожба. Имах възможността да прегърна, още в първия му ден, първото бебе ин витро, родено в нашия град. Същевременно бях и много горд, защото знаех, че в Бургас вече работи звено по асистирана репродукция към Многопрофилната болница за активно лечение. Звено, което носи и дава надежда.

Градът – това сме всички ние. Създавахме и променяхме заедно.

Откриха Детски спешен център в морския град

Детски Спешен център бе открит в Бургас. Кметът на града Димитър Николов даде старт на новата придобивка, заедно с шефа на МБАЛ д- р Георги Матев. Така, пациенти до 16-годишна възраст ще бъдат обслужвани отделно и няма да стават свидетели на тежки гледки на пострадали в катастрофи или възрастни хора с инсулт или инфаркт. Детското “Спешно отделение” е първо по рода си в страната.

“Идеята за Спешен детски център възникна спонтанно, след като получавахме жалби, че децата се стресират и страдат от гледката на спешните слчаи, понеже входът на Спешния център е един. Затова решихме да отделим потока на децата и на възрастните- за да могат децата да получават отделно и повече внимание и грижа при приемането, и да не присъстват на приеманите с тежки травми възрастни пациенти. Решението беше правилно и е част от големия проект за ултрамодерен Спешен център. Убеден съм, че това е малката правилна крачка в посока подобряване на здравеопазването в Бургас. Голямата ни цел е пълна модернизация на болницата. МБАЛ трябва да започне да функционира и като университетска клиника. Ако министерството на образованието забави темповете с финансиране реконструкцията на сградата за бъдещия медицински факултет, знаете че получихме такъв лиценз, Община Бургас ще намери свои финансови средства и ще започне неговото финансиране”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Над 60 000 души преминават през Спешното отделение на Бургаската болница на година, като 20-25 % от тях са деца. Затова с помощта на Община Бургас и Областна администрация, реализирахме проекта за отделен портал. Той включва чакалня, два кабинета и специални помещения, изолатори с болнични легла, където децата на спокойствие ще изчакват, докато им се правят изследвания”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев. Той обяви, че Детският център е първата стъпка от мегапроекта за разширяване на Противошокова зала, който ще бъде финансиран с 2,2 милиона лева от Министерството на здравеопазването и съфинансиран от Община Бургас. Проектът предвижда монтиране на външни асансьори и нещо изключително важно – изграждане на ендоскопски център.

Детският Спешен център бе осветен от отец Севастиян от храм “Св. св. Кирил и Методий”. По стените на чакалнята на центъра, както и в кабинетите, надничат любими анимационни герои от “Миньоните”, “Леденото кралство”, “Мики Маус”, “Мечо Пух”. За да не е тягостно времето, прекарано пред лекарския кабинет, за малчуганите се прожектират анимационни филмчета и са осигурени много играчки.

Бургас започва кампания за безопасността на децата в интернет

В Бургас стартира мащабна кампания за безопасност на децата в интернет. Тя е насочена към най-уязвимата според интернет експертите група – тази на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Идеята е до края на годината топ експерти по интернет престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката си случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и на набези на педофили. Основната цел на експертите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията “Кой стои срещу мен в мрежата” е съвместна инициатива на Община Бургас, медийна група RN, ОД на МВР Бургас и сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП.

Инициативата започва от утре в училище “Братя Миладинови”. Преди старта й за синхронизиране на общи действия, кметът Димитър Николов се срещна с Явор Колев – началник на сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП и директорът на ОД на МВР-Бургас Калоян Калоянов.

“Факт е, че компютърните престъпления в интернет, насочени срещу деца нарастват. От друга страна пада възрастта на децата, които ползват интернет и социалните мрежи, което ги прави още по-уязвими. Затова искаме да привлечем доказани експерти в областта на киберпрестъпността и да наблегнем на повишаването на информираността на децата за рисковете, които ги дебнат”, сподели кметът Николов.

“Само от март месец досега имаме заведени 32 досъдебни производства срещу лица, разпространяващи в интернет материали с педофилско и сексуално съдържание, свързано с деца. Наказанието според закона в момента за производство и разпространение на подобни снимки или видео е от 2 до 6 години лишаване от свобода, а за притежание е 1 година. От друга страна – децата трябва да знаят, че веднъж пуснати в мрежата, тези материали не могат да бъдат премахнати или заличени оттам. Сигнали за заплаха в интернет могат да се подават на www.cybercrime.bg” и spasidete.bg” заяви Явор Колев от сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.