Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Кметът на Бургас Димитър Николов за изминалия мандат: Градът – това сме всички ние

В деня, когато получих това огромно доверие, казах – вярвам, че можем да превърнем и най-дългосрочните амбиции в реалност! Най-доброто за Бургас предстои! И никакви усилия, то да се случи няма да бъдат спестени. Мнозина не повярваха и определиха като твърде амбициозни и дори непостижими проектите, които показвахме тогава само на картинка. Днес е ясно, че това не бе само амбиция. Винаги съм бил човек на действието, не на празнословието. През всичкото това време бях на светло пред моите съграждани, също пред Вас, Вашите микрофони, обективи и камери. Оставам честен и откровен, без да бягам от неудобните въпроси.Бях пред, а не зад колоните на Общината! Може би и Вие си спомняте – преди четири години Бургас вече вреше и кипеше. Днес със самочувствие мога да кажа – успяхме заедно да отключим потенциала на града! Успехът на всеки един модерен град се измерва и със способността да бъде лидер на регионално ниво, да дава тласък за развитието на региона и същевременно да гради своя образ на конкурентноспособен център и дестинация. Да, днес Бургас е истинският лидер на региона, той е двигателят и центърът на регионалното развитие на най-голямата по територия област в страната.

Затова и програмата, която започнахме да изпълняваме бе с много по-дългосрочна от 4 години, перспектива и хоризонт – с поглед напред не за четири, не за 10, а за 50 години! Споделям убеждението, че съвременните местни управи трябва да имат именно такава – дългосрочна визия за развитието на градовете! Поставихме фокуса върху мащабните проекти и днес мога да кажа – Бургас успешно продължи по пътя на своето модерно развитие. Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура и подобряване качеството и достъпа до услуги, които определят стандарта на живот.

Оптимално използвахме ресурсите на оперативните програми и европейските фондове. Същевременно търсехме и алтернативни форми на финансиране, като например публично-частното партньорство. Днес с гордост мога да кажа на моите съграждани – амбициозните проекти, заложени в периода 2011 – 2015 година са изпълнени! Бургас е градът с най-добър, изцяло нов градски транспорт в България! Бургас вече има регионална система за управление на отпадъците. Бургас има своите екозони. Бургас е град с програма за саниране на жилищни блокове. Бургас е градът с най-благоустроена зона за плажуване в България, каквато е зоната на Централния плаж! Бургас е най-велосипедният град в страната! Най-големият жилищен комплекс Меден рудник – с нова болница, модерен закрит басейн, ново осветление, нова детска градина и Център за социални услуги.

След два дни в изцяло обновения и вече постоянен изложбен център „Флора” ще открием и първото есенно изложение на цветя.

Отново можем да се разхождаме по пристанищните кейове, а от новата Морска гара не само да отправим поглед, но и да отплаваме към гостоприемния вече остров Света Анастасия, който се превърна в атрактивна туристическа дестинация.

Пред очите ми са и новите улици, детски градини, реконструираните училища, спортните комплекси, направеното в сферата на здравеопазването, а то никак не е малко – сградите на медицинските заведения са санирани, в онкологията бе направена сериозна инвестиция – закупен бе линеен ускорител, бургаската болница получи акредитация за специализации на лекари и това са само няколко примера. В сферата на социалните дейности бе разкрит Център за временно настаняване на бездомни лица, градската инфраструктура бе значително адаптирана за нуждите на хората с увреждания, няма да изброявам всичко…

Днес ще си позволя да споделя пред Вас и нещо лично, което винаги ще помня. Като баща на три деца зная, че всеки родител е запечатал мига, в който е притиснал към себе си за първи път своята рожба. Имах възможността да прегърна, още в първия му ден, първото бебе ин витро, родено в нашия град. Същевременно бях и много горд, защото знаех, че в Бургас вече работи звено по асистирана репродукция към Многопрофилната болница за активно лечение. Звено, което носи и дава надежда.

Градът – това сме всички ние. Създавахме и променяхме заедно.

Откриха Детски спешен център в морския град

Детски Спешен център бе открит в Бургас. Кметът на града Димитър Николов даде старт на новата придобивка, заедно с шефа на МБАЛ д- р Георги Матев. Така, пациенти до 16-годишна възраст ще бъдат обслужвани отделно и няма да стават свидетели на тежки гледки на пострадали в катастрофи или възрастни хора с инсулт или инфаркт. Детското “Спешно отделение” е първо по рода си в страната.

“Идеята за Спешен детски център възникна спонтанно, след като получавахме жалби, че децата се стресират и страдат от гледката на спешните слчаи, понеже входът на Спешния център е един. Затова решихме да отделим потока на децата и на възрастните- за да могат децата да получават отделно и повече внимание и грижа при приемането, и да не присъстват на приеманите с тежки травми възрастни пациенти. Решението беше правилно и е част от големия проект за ултрамодерен Спешен център. Убеден съм, че това е малката правилна крачка в посока подобряване на здравеопазването в Бургас. Голямата ни цел е пълна модернизация на болницата. МБАЛ трябва да започне да функционира и като университетска клиника. Ако министерството на образованието забави темповете с финансиране реконструкцията на сградата за бъдещия медицински факултет, знаете че получихме такъв лиценз, Община Бургас ще намери свои финансови средства и ще започне неговото финансиране”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Над 60 000 души преминават през Спешното отделение на Бургаската болница на година, като 20-25 % от тях са деца. Затова с помощта на Община Бургас и Областна администрация, реализирахме проекта за отделен портал. Той включва чакалня, два кабинета и специални помещения, изолатори с болнични легла, където децата на спокойствие ще изчакват, докато им се правят изследвания”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев. Той обяви, че Детският център е първата стъпка от мегапроекта за разширяване на Противошокова зала, който ще бъде финансиран с 2,2 милиона лева от Министерството на здравеопазването и съфинансиран от Община Бургас. Проектът предвижда монтиране на външни асансьори и нещо изключително важно – изграждане на ендоскопски център.

Детският Спешен център бе осветен от отец Севастиян от храм “Св. св. Кирил и Методий”. По стените на чакалнята на центъра, както и в кабинетите, надничат любими анимационни герои от “Миньоните”, “Леденото кралство”, “Мики Маус”, “Мечо Пух”. За да не е тягостно времето, прекарано пред лекарския кабинет, за малчуганите се прожектират анимационни филмчета и са осигурени много играчки.

Бургас започва кампания за безопасността на децата в интернет

В Бургас стартира мащабна кампания за безопасност на децата в интернет. Тя е насочена към най-уязвимата според интернет експертите група – тази на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Идеята е до края на годината топ експерти по интернет престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката си случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и на набези на педофили. Основната цел на експертите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията “Кой стои срещу мен в мрежата” е съвместна инициатива на Община Бургас, медийна група RN, ОД на МВР Бургас и сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП.

Инициативата започва от утре в училище “Братя Миладинови”. Преди старта й за синхронизиране на общи действия, кметът Димитър Николов се срещна с Явор Колев – началник на сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП и директорът на ОД на МВР-Бургас Калоян Калоянов.

“Факт е, че компютърните престъпления в интернет, насочени срещу деца нарастват. От друга страна пада възрастта на децата, които ползват интернет и социалните мрежи, което ги прави още по-уязвими. Затова искаме да привлечем доказани експерти в областта на киберпрестъпността и да наблегнем на повишаването на информираността на децата за рисковете, които ги дебнат”, сподели кметът Николов.

“Само от март месец досега имаме заведени 32 досъдебни производства срещу лица, разпространяващи в интернет материали с педофилско и сексуално съдържание, свързано с деца. Наказанието според закона в момента за производство и разпространение на подобни снимки или видео е от 2 до 6 години лишаване от свобода, а за притежание е 1 година. От друга страна – децата трябва да знаят, че веднъж пуснати в мрежата, тези материали не могат да бъдат премахнати или заличени оттам. Сигнали за заплаха в интернет могат да се подават на www.cybercrime.bg” и spasidete.bg” заяви Явор Колев от сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете