РИОСВ спира инсталация на "Монтюпе" в Русе

Инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти на "Монтюпе" се спира, докато дружеството приведе дейността си в съответствие с изискванията на издаденото му комплексно разрешително. Това съобщиха от РИОСВ в крайдунавския град. Заповедта на директора й инж. Лилия Атанасова е с дата 23 септември и ограничава производството на алуминиеви детайли и части.

Пломбирането е насрочено за 25 септември заедно с представители на завода и съдействието на областния управител Стефко Бурджиев.

Заповедта може да се обжалва в двуседмичен срок пред министъра на околната среда и водите Ивелина Василева или пред Административния съд в Русе. Съгласно Администативно-процесуалният кодекс обжалването няма да спре изпълнението й.

До принудителната мярка се стигна след залповото обгазяване на Русе на 14/15 септември т.г. Замерванията на мобилната станиця на РИОСВ откри, че един от източниците за изпусканите вредни емисии във въздуха е "Монтюпе". Останалите замрсители в източната промишлена зона на града още не са изяснени.

От дружеството категорично отричат да нарушават действащото законодателство и "твърдо и категорично опровергава всички неоснователни и недоказани обвинения". Замерванията се оценяват като "тенденционно оклеветяване на едно промишлено предприятие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони