Павлова: Мобилно приложение ще показва участъците с ремонт и със задръствания

Всички ремонти по магистралите в страната ще бъдат приключени в срок 1 ноември. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

„Винаги се образуват тапи по пътищата и задръствания, когато има събрани почивни дни”, каза тя. По думите й хората не са послушали съветите на министерството и КАТ и заради това са се образували огромните опашки. „И аз вчера пътувах по магистрала „Хемус” и се придвижих, спазих тези съвети, тръгнах по-рано”, каза още Павлова.

„Създадохме необходимата организация, но дори където има двулентово движение, някой застава по средата и блокира и двете платна”, каза още министърът. Според нея трябва да има и личен принос за по-малко трафик.

Министърът каза, че в момента се разработва специално мобилно приложение, което да облекчи трафика по пътищата. То ще показва всички участъци, които са в ремонт, къде има задръствания и тапи. „При ПТП приложението ще изпраща автоматично информация и ще се изпращат спешни екипи към мястото”, каза още Павлова. Тя допълни, че ще се въведат и електронните табла, на които ще се показват обходни маршрути, както и времетраенето на даден маршрут.

„Аз съм на мнение, че няма невъзможни неща”, каза Лиляна Павлова по повод програмата за изграждане на общо 656 км. нови пътища до 2022 година. „За да започне това строителство, първо трябва да има проектна готовност – нямаме за всички участъци, но работи по нея”, поясни Павлова. Другите две важни неща са да бъде осигурено финансиране и отчуждаването на земите.

„Само в началото на този мандат имаме 300 км. изградени магистрали”, похвали се министърът. Тя допълни, че Европа вече не дава пари за магистрали.

„Работим по въвеждане на нов начин на плащане за движение по магистралите – електронните винетки”, допълни още Павлова. Тя определи идеята като нов, по-справедлив метод. „Няма да са хартиени стикери, става с SMS, по банков път, през терминал”, каза още тя. Павлова допълни, че таксата ще бъде различна за всеки автомобил, за да се избегне използването на една винетка от няколко коли. ТИР-овете ще плащат на изминат километър. „Който пътува повече, ще плаща повече” каза още министърът.

„Можем да започнем внедряване на системата през 2017 година, а да бъде въведена от началото на 2018 година”, поясни още Лиляна Павлова.

До момента сме заличили общо 1724 души, за които разбрахме, че са надписани и не отговарят на условията за гласуване. Това каза министър Лиляна Павлова по повод предстоящия местен вот.

„За кметовете имаме изискване за уседналост – заличили сме 534 000 души от избирателните списъци, които не отговарят на изискването”, каза още Павлова.

„Имаме и списъци за референдум, в които са включени повече граждани”, поясни министърът. По думите й тези списъци съдържат общо 6 780 000 избиратели, защото се дава право на глас на всички живеещи, включително и на българите в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес