Затварят инсталация на „Монтюпе” в Русе (обзор)

Регионалната екоиспекция в Русе спря частично дейността на завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на френската компания „Монтюпе”. До тази мярка се стигна след като преди седмица граждани на Русе излязоха на пореден протест срещу системното замърсяване на въздуха от дейността на завода. Последното се случи точно за първият учебен ден тази година. Тогава градът осъмна с мирис на бакелит и сяра.

С какво точно е бил замърсен градът все още не се знае, защото резултатите от взетите проби ще излязат до края на седмицата.

Съгласно заповедта на РИОСВ- Русе инсталацията за каруселно леене на алуминий „Карусел номер 1“ ще бъде пломбирана в петък. Съоръжението ще остане запечатано до привеждането на дейността в съответствие с изискванията на комплексното разрешително на дружеството, уточниха от екоинспекцията.

„В течение на няколко месеца предприятието подлежи на особен контрол и проверка, наложени са санкции. Има текуща месечна санкция, която плаща за превишаване на нормите, както и еднократна глоба в размер на 35 000 лева, наложена през юни“, каза вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

От години русенци се оплакват от лошото качество на въздуха, който дишат. Като основен виновник те посочват френския завод, който през 2010 г. получи оценката на въздействието върху околната среда директно от екоминистерството.

Миналият петък от „Монтюпе“ опровергаха обвиненията, че производството замърсява града. От завода подчертаха, че обвиненията са неоснователни и недоказани и целят тенденционно оклеветяване на предприятието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика