Владислав Горанов - амбициозният

Владислав Горанов оглави финансовото министерство в изключително тежък момент през миналата година. Вместо да има пълната възможност да представи своя концепция за управлението на държавните финанси, той трябваше да гаси пожарите след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ). Подготовката на бюджет 2015 премина при напрегната обстановка, а и голяма част от работата беше свършена от неговия предшественик Петър Чобанов. Но сега Горанов има възможността сам да подготви бюджета за следващата година и да развие важните за него политики.

От работата на финансовия министър до момента е видно, че той стриктно следва приоритетите си. А целите, които си поставя, са доста амбициозни както по отношение на приходната, така и на разходната част на бюджета. Едва ли някой би оспорил, че силната страна на Горанов са нарастващите постъпления в хазната. Приходите към края на август се увеличават с внушителните 2,3 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година. А причините за ръста са не само размразените пари по европейските програми, но и по-добрата събираемост на данъците. В борбата с контрабандата и укриването на налози се намеси премиерът Бойко Борисов, а чрез съвместната работа на ведомствата бяха разкрити редица престъпни схеми. Последваха и арести на митничари. Така, макар и превишението на приходите над разходите плавно да намалява, по предварителни данни на финансовото министерство излишъкът възлиза на 601 млн. лв. към края на август.

Не по-малко амбициозно подхожда финансовият министър и по отношение на харчовете. Още при идването му на поста той обяви за своя цел намаляването на разходите за заплати в администрацията с близо 350 млн. лв., или с 10% спрямо нивата им от предишната година. Към юли обаче е постигнато намаление с едва 2,12 на сто (с 47,7 млн. лв.) в сравнение със същия период на 2014 г. Самият Горанов също признава, че не всички министерства полагат усилия за ограничаване на харчовете, като най-сериозен е проблемът в силовите ведомства. Засега обаче той не е склонен да отстъпи от целта си и да увеличи плащанията за министерствата чрез актуализация на бюджета.

Финансовият министър обаче не е толкова стриктен, когато трябва да обясни планираните от него политики. Това пролича за пореден път с предложенията за промени в данъчните закони, които трябва да влязат в сила догодина. С поправки в закона за ДДС беше предложено да се въведе изискването фирмите да декларират пред НАП покупката на стоки над 700 лв., които могат да се ползват за служебни и лични нужди. Мярката предизвика недоволството на бизнеса, данъчните експерти и политиците. От финансовото министерство обаче така и не обясниха какъв е мащабът на злоупотребите от неправомерното възстановяване на ДДС по тази линия и какъв ефект се очаква за хазната от въвеждането на мярката. Горанов избегна обясненията и през миналата година при ратификацията на договора с 4 банки, които ще посредничат на България при поемането на дълг от външните пазари до 2017 г. Макар контрактът да има конкретни ползи, те бяха разяснявани предимно от депутатите в парламента.

Амбиция не липсва на Горанов и в личен план. През февруари миналата година той напусна Народното събрание. След това премиерът Бойко Борисов разказа пред журналисти как Горанов му обяснил, че негови колеги са станали милионери, а той „седи в тази зала за 2000 лева“. Година преди това той нашумя в медиите и с друга реплика. По повод на имуществените декларации на политиците той попита реторично: „Не е ли срамно един мъж на 50-годишна възраст да няма 20 000 лв. събрани?“
Финансовият министър има и академични амбиции. Той е докторант на УНСС. Темата, по която работи, е свързана с пенсионния модел.

Кариера на банкер

Опитът на финансовия министър Владислав Горанов не се ограничава само със сферата на публичните финанси. След като изостави депутатското си място през 2014 г., той стана изпълнителен директор на Общинска банка. Пред медиите самият обясни, че е приел мениджърската позиция след покана от Столичната община. Общината е основен акционер във финансовата институция, като притежава 67,65% от капитала й. 30,80 на сто от капитала й се държат от общински фирми и търговски дружества.

ЗА НЕГО

Налага желязна дисциплина

Силната страна на финансовия министър е, че налага желязна дисциплина в бюджета както в разходната страна, така и при събираемостта на приходите. В резултат големият бюджетен дефицит от 2014 година е овладян и намалява с добри темпове. Слабата му страна е недостатъчната диалогичност. В резултат дори добри предложения на финансовото министерство срещат съпротива заради липсата на достатъчно обосновка и аргументация.

Георги Ангелов,
икономист

Трябва по-голям натиск за свиване на разходите

Владислав Горанов е един от най-силните министри в кабинета. Данните за изпълнението на бюджета са впечатляващи. Приходите нарастват, администрацията е стегната. От гледна точка на експертния потенциал той показва най-доброто. Горанов показа още, че много бързо се учи. Имахме известни противоречия по някои законодателни промени, свързани с пенсионното осигуряване при приемането на бюджета за миналата година. С последните му действия, чрез които той заяви намеренията си по отношение на данъчните закони, показа израстване от гледна точка на диалогичност. Би било добре да бъде по-настойчив в контрола над бюджетните системи. Когато говорим за административна реформа и намаляване на разходите на министерствата, се оказа, че в някои ведомства това не е факт.

Димитър Танев,
депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на бюджетната комисия

Да се доближи до финансовите неволи на хората

Горанов заслужава адмирации за усилията, които полага за намаляване на сивия сектор и за обвързването на предоставените пари с резултатите. Той е компетентен, мислещ и последователен, но е труден за преговори. Въпреки това е предпочитан и уважаван от общините партньор. Горанов има нужда от повече диалогичност и доближаване до финансовите неволи на хората на място.

Гинка Чавдарова,
изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи