Зловещи изоставени хотели

Зловещи послания, недоразказани истории или свърталище на духове. Всичко това може да бъде една изоставена сграда. Да не говорим за хотел, през който са минали хиляди хора, всеки със своята си съдба. А може би не…

Има изоставени хотели, които също са с богато минало, макар в тях да не е стъпвал и един гост. Общото между два такива е, че се построени по волята на диктатори, за тях са пръснати баснословни суми, а днес символизират грандоманските амбиции.

На брега на Балтийско море на германския остров Рюген се намира най-големият хотел в света. Той е дълъг цели 5 км и разполага с 10 000 стаи. За повече от 70 години обаче в него не е имало и един гост. “Прора” е строен в продължение на 3 години между 1936-а и 1939-а, като според плана на Хитлер трябвало да се превърне в най-масовото място за почивка на немските работници, на които едновременно с това да се преподава нацистка пропаганда. Разчетен за 20 000 души едновременно хотелът имал и мото - “Сила чрез радост”. В крайна сметка комплексът остава недовършен. Въпреки това интересът към него не спира и през 2004 г. правителството започва да го продава на части. Отделни блокове са реновирани, като някои са превърнати в младежки хостел, има и апартаменти за продан. Сред собствениците има и по-амбициозни, които обмислят да превърнат мястото в мечтания огромен хотел. Засега обаче всичко е на теория заради основния въпрос - Няма ли мястото да се превърне в нещо като храм на неонацисти, особено в светлината на настоящата криза с прииждащите бежанци.

Подобна съдба има и хотел “Рюгьон” в столицата на Северна Корея Пхенян. Той е не по-малко впечатляващ и мащабен от “Прора” и също таи надежда някога да заработи. Тук обаче проблемите са свързани освен с пари, също и с опасната конструкция. Когато строителството му започвало през 1987 година, било планирано да е най-високият хотел в света и седма по височина сграда на Земята с “ръста си” от 330 метра. И макар да отстъпва доста на чудото на Хитлер, пак е впечатляващ - със 105 етажа, 3000 стаи и 7 ресторанта. Още недовършен хотелът вече се е прославил - включен е в туристически каталози, отпечатана е пощенска марка. А за да привлече от инвеститори 220 млн. Долара, правителството им обещава, че ще могат после да си построят и ползват на територията на хотела казино, нощни клубове и др.

Строителството стартира ударно в очакване на богатите инвеститори, но през 1992 година е замразено, защото не достигат средства. Според сметките на японски медии става дума за $750 млн. или за 2% от БВП на Северна Корея.

През 2015-а помпозното здание с форма на стрела се извисява величествено насред Пхенян и вече има прозорци. Сложени са след възобновяване на градежа през 2012 г. Все още обаче хотелът не е в експлоатация, а според западни специалисти има реална опасност връхната му част да се срути. Те смятат, че изработката е некачествена, както и материалът - напрегнат бетон. Има едно зловещо място в Хърватия, което предизвиква противоречиви чувства. Става дума за Купари, мъртвия курорт, намиращ се близо до Дубровник. Построен на брега на Адриатическо море той се е радвал на огромна популярност след появяването си през втората половина на XX век. До 1991 година, когато Хърватия започва със Сърбия войната за независимостта си. Тогава курортът е превзет от сръбските войски, като преди това е подложен на обстрел.

Така постепенно хотелите опустяват, а мястото остава като един от символите на битката на хърватите. Днес само местни жители понякога ходят на плаж в Купари и още не се е появил мераклия да възстанови курорта.

Разбира се, по света има стотици изоставени хотели, чиито стени със сигурност биха разказали цели сюжети за филми. Подобни места си имат и своите откриватели - търсачи на духове, на история или просто любители на нестандартната фотография.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл