497 млн. лв. нови депозити за един месец

Спестяванията на фирмите и домакинствата са се увеличили с 497 млн. лв. през август, показват последните данни на БНБ. Така по сметките в банки бизнесът, финансовите предприятия и гражданите вече са натрупани 60,59 млрд. лв. Въпреки значителното увеличение то е по-малко, отколкото през юли. Тогава новите депозити се увеличиха с 823 млн. лв.

Ръстът на влоговете през миналия месец се дължи главно на бизнеса. Фирмите са прибавили нови 258 млн. лв. към спестяванията си, които са станали 16,70 млрд. лв. Гражданите обаче са сложили на влог едва 87 млн. лв. през август. Така спестяванията на домакинствата вече достигат 40,92 млрд. лв. Принос към общия ръст имат и спестяванията на финансовите предприятия, каквито са застрахователните и пенсионните дружества. Те се увеличават със 152 млн. лв.

Значителното увеличение на спестяванията на бизнеса се дължи на сравнително успешната 2015 г. „Наближава краят на годината и фирмите заделят средства, които ще раздадат като дивиденти в резултат на по-високите приходи“, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Част от фирмите заделяли средства и за бъдещи инвестиции.

Кредитирането обаче все още остава слабо. Фирмените заеми се свиват с 26 млн. лв. през август, а кредитите за домакинствата - с 4 млн. лв. Според Тошев обаче кредитирането отчита ръст, макар че новораздадените кредити все още не могат да превишат направените погашения.

ТЕНДЕНЦИЯ

Лошите кредити с нов спад

9,1 млрд. лв. са лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките у нас към края на август, показват последните данни на БНБ. Така делът на проблемните кредити се свива до 23,89% от всички заеми без овърдрафтите. През юли процентът на лошите и преструктурирани заеми беше 23,91, а през юни - 24,09. Според финансисти банките ще се стремят да подобрят качеството на кредитните си портфейли до края на годината във връзка с предстоящите оценки на активите и стрес тестовете на банковата система. Това най-вероятно ще накара кредитните институции да станат по-предпазливи при отпускането на нови заеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси