ЕС ще създаде юридическо лице, което да поддържа бизнеса с Иран

Отбелязваме Световния ден на фармацевтите 2018 Фармацевтите са Вашите специалисти по лекарствата

САЩ проучват райони в Полша за изграждане на нова американска военна база

Пожар избухна в ТЕЦ Сливен Стихията е овладяна, няма данни за пострадали хора

И „Труд“ короняса Лука Модрич за №1 в света

На 25 септември 2018 да почерпят

Сузана, една арфа женска Като малка Клинчарова мечтае да стане пианистка

Тръмп: ООН започва бавно да реализира своя потенциал

Ураганен вятър мина през Сливен

Ограничение от 90 км в час по част от магистрала „Тракия” от днес

Путин пред Нетаняху: Не приемаме израелската версия за падането на руския Ил-20

Мевлют Чавушоглу: Средиземно море се превръща в гробище на отчаяни мигранти

Джон Болтън: Не искаме да сваляме режима в Иран, а да променим поведението му

Али Хаменей: Атентатът в Ахваз е финансиран от Саудитска Арабия и ОАЕ

Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

497 млн. лв. нови депозити за един месец

Спестяванията на фирмите и домакинствата са се увеличили с 497 млн. лв. през август, показват последните данни на БНБ. Така по сметките в банки бизнесът, финансовите предприятия и гражданите вече са натрупани 60,59 млрд. лв. Въпреки значителното увеличение то е по-малко, отколкото през юли. Тогава новите депозити се увеличиха с 823 млн. лв.

Ръстът на влоговете през миналия месец се дължи главно на бизнеса. Фирмите са прибавили нови 258 млн. лв. към спестяванията си, които са станали 16,70 млрд. лв. Гражданите обаче са сложили на влог едва 87 млн. лв. през август. Така спестяванията на домакинствата вече достигат 40,92 млрд. лв. Принос към общия ръст имат и спестяванията на финансовите предприятия, каквито са застрахователните и пенсионните дружества. Те се увеличават със 152 млн. лв.

Значителното увеличение на спестяванията на бизнеса се дължи на сравнително успешната 2015 г. „Наближава краят на годината и фирмите заделят средства, които ще раздадат като дивиденти в резултат на по-високите приходи“, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Част от фирмите заделяли средства и за бъдещи инвестиции.

Кредитирането обаче все още остава слабо. Фирмените заеми се свиват с 26 млн. лв. през август, а кредитите за домакинствата – с 4 млн. лв. Според Тошев обаче кредитирането отчита ръст, макар че новораздадените кредити все още не могат да превишат направените погашения.

ТЕНДЕНЦИЯ

Лошите кредити с нов спад

9,1 млрд. лв. са лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките у нас към края на август, показват последните данни на БНБ. Така делът на проблемните кредити се свива до 23,89% от всички заеми без овърдрафтите. През юли процентът на лошите и преструктурирани заеми беше 23,91, а през юни – 24,09. Според финансисти банките ще се стремят да подобрят качеството на кредитните си портфейли до края на годината във връзка с предстоящите оценки на активите и стрес тестовете на банковата система. Това най-вероятно ще накара кредитните институции да станат по-предпазливи при отпускането на нови заеми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.