Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

497 млн. лв. нови депозити за един месец

Спестяванията на фирмите и домакинствата са се увеличили с 497 млн. лв. през август, показват последните данни на БНБ. Така по сметките в банки бизнесът, финансовите предприятия и гражданите вече са натрупани 60,59 млрд. лв. Въпреки значителното увеличение то е по-малко, отколкото през юли. Тогава новите депозити се увеличиха с 823 млн. лв.

Ръстът на влоговете през миналия месец се дължи главно на бизнеса. Фирмите са прибавили нови 258 млн. лв. към спестяванията си, които са станали 16,70 млрд. лв. Гражданите обаче са сложили на влог едва 87 млн. лв. през август. Така спестяванията на домакинствата вече достигат 40,92 млрд. лв. Принос към общия ръст имат и спестяванията на финансовите предприятия, каквито са застрахователните и пенсионните дружества. Те се увеличават със 152 млн. лв.

Значителното увеличение на спестяванията на бизнеса се дължи на сравнително успешната 2015 г. „Наближава краят на годината и фирмите заделят средства, които ще раздадат като дивиденти в резултат на по-високите приходи“, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Част от фирмите заделяли средства и за бъдещи инвестиции.

Кредитирането обаче все още остава слабо. Фирмените заеми се свиват с 26 млн. лв. през август, а кредитите за домакинствата – с 4 млн. лв. Според Тошев обаче кредитирането отчита ръст, макар че новораздадените кредити все още не могат да превишат направените погашения.

ТЕНДЕНЦИЯ

Лошите кредити с нов спад

9,1 млрд. лв. са лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките у нас към края на август, показват последните данни на БНБ. Така делът на проблемните кредити се свива до 23,89% от всички заеми без овърдрафтите. През юли процентът на лошите и преструктурирани заеми беше 23,91, а през юни – 24,09. Според финансисти банките ще се стремят да подобрят качеството на кредитните си портфейли до края на годината във връзка с предстоящите оценки на активите и стрес тестовете на банковата система. Това най-вероятно ще накара кредитните институции да станат по-предпазливи при отпускането на нови заеми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.