Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Давутоглу пише до Борисов: Турция не може сама да поеме миграционния натиск и заплахите за сигурността си

Международната общност трябва да се концентрира върху бързата реакция спрямо залегналите в основата причини на проблема с бежанската вълна, а не просто върху последиците на тази продължаваща хуманитарна трагедия.

Това се посочва в писмо на премиера на Турция Ахмед Давутоглу до министър-председателят на България Бойко Борисов, цитирано от „24 часа“.

Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес, е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам.

Сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност, отбелязва турският министър-председател.

Според Давутоглу след почти 5 години на конфликти и битки сирийската криза сега е най-страшната хуманитарна трагедия, като почти половината от населението на страната, което е близо 12 милиона – мъже, жени и деца – са прогонени.

Турският премиер посочва, че страната продължава да следва „политика на отворени врати” за сирийците, без каквато и да е форма на дискриминация и стриктно спазва принципа на „неотблъскаване” и уточнява, че Съгласно Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) в момента Турция е подслонила повече бежанци, от която и да е друга страна в света, като общият брой сирийци в Турция надвишава 2 милиона.

Премиерът Давутоглу отбелязва, че общите разходи досега за тези грижи и дейности бързо се приближават до сумата 8 милиарда щатски долара, докато общата сума на помощите, получени по двустранна и многостранна линия от международната общност е едва 714 милиона щатски долара.

Той допълва също, че тъй като броят сирийци, търсещи сигурност и убежище в Европа е нараснал, турската брегова охрана е засилила своята дейност с цел поддържане на безопасността и сигурността в морето. Така от началото на годината досега турската брегова охрана е спасила повече от 55 хиляди мигранти от морето, което е повече от общия брой спасени мигранти в морето през последните 5 години. Ахмед Давутоглу заявява, че спасяването на живота на мигрантите и търсещи убежище, както и регулирането на миграцията най-общо ще продължи да бъде приоритет за Турция, но отбелязва, че не е справедливо и реалистично да се очаква от Турция сама да поеме на раменете си миграционния натиск и заплахите за нейната национална сигурност.

Турският премиер допълва, че липсва солидарността от страна на международната общност и все още очаква да види световната общност, особено ЕС, други европейски държави, а също и международни организации да се ангажират с по-голямо участие с цел да се посрещне тази причинена от хората хуманитарна катастрофа.

Давутоглу отбелязва, че е готова да сътрудничи за преодоляване на сегашната неспираща миграционна криза и добавя, че е крайно време да се изработи глобален и всеобхватен отговор спрямо този проблем и да се сложи край на тази трагедия.

В рамките на колективните усилия срещу бежанската кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на безопасност”, която може да се създаде в северната част на Сирия, посочва турският премиер.

Според Давутоглу такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Той допълва, че ако не може да се създадат такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици.

Предишният опит показа, че „мерките за сигурност”, които не са насочени към коренните причини на незаконната миграция като икономическа, политическа, социална нестабилност, която „отключва” конфликти, могат да имат само временен и ограничен успех, посочва Давутоглу. Според него трайните решения за нерегламентираната миграция могат да се постигнат, единствено, ако бъдат премахнати „движещите фактори” война и конфликти, нарушаване на човешките права и икономически лишения в много от страните на произход. Турският премиер заявява, че страните, които са крайна цел за достигане могат и трябва да направят повече, за да подкрепят мирните процеси и да стимулират мирното разрешаване на спорове в засегнатите от конфликти райони и да ускорят хуманитарната помощ и помощта за развитие към страните на транзит и произход, с цел повишаване на жизнения стандарт.

Давутоглу подчертава, че сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, а за тях е нужно ефективно сътрудничество и истинска солидарност. Той отбелязва, че турското общество приема мигранти, бежанци, търсещи убежище и други под временна защита и им засвидетелства толерантност, съчувствие и гостоприемство, но докато страната изчерпва почти целия си капацитет да приеме търсещите убежище от региона, останалата част на Западния свят, въпреки своите средства, формира драстично нисък дял в процентното разпределение при цялостното разселване. Очакваме семейството на народите, особено ЕС и други европейски държави да приемат по-щедър подход и да приемат хора, които бягат от места с конфликти, коментира Давутоглу.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.