Вторият най-успешен отбор в Шампионската лига идва за в чест на Гунди

Корнелия Нинова: Не е вярно, че сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

Парламентът прие проекта за модернизация на Военноморските сили

Какви здравни вноски дължат българите в чужбина

Спипаха обявен за национално издирване извършител на престъпление

Задържаха трима надзиратели от варненския затвор

Вулканът Килауеа на Хавайските острови продължава да изригва

Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Жителите на Камен спят с по три катинара на вратите заради престъпността

Руснаци са заподозрени за нападението с „Новичок“ срещу Сергей Скрипал и дъщеря му

Павликени и Калъраш със съвместен проект за управление на извънредни ситуации

Двигател V8 и 435 коня за градски Aston Martin Дребосъкът Cygnet се превърна в свиреп "звяр"

Интернационална катастрофа затвори пътя Шумен-Силистра Молдовка удари украински ТИР, в тях се блъсна румънско "Рено"

Шефът на БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села

МВнР на Гърция: Излявлението на Мария Захарова е пример за незачитане и липсата на разбиране за съвременния свят

Волен Сидеров: Населението не беше добре осведомено от властите за чумата по животните

Борисов: ЕС да има по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем

Започна срещата на върха на ЕНП в Брюксел. На нея, а и по-късно на извънредния Европейски съвет във връзка с бежанската криза, ще защитавам позицията, че трябва бързо да бъде разрешен първоизточникът на проблемите, в случая Сирия, защото, ако това не се случи, бедите ще станат още по-големи. ЕС трябва да има по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Ние сме готови да се справим с бежанска вълна, но тук проблемът е много по-дълбок и това трябва да е основна тема. Днес получих писмо от премиера на Турция Ахмет Давутоглу, с което той ме информира за подхода на Турция в решаването на бежанската криза и излага своите предложения за възможни общи стъпки, каза министър-председателят Бойко Борисов във фейсбук.

С тяхното правителство работим усилено последните дни, те се държат изключително хуманно и европейски, но изнемогват с милионите бежанци на тяхна територия и не могат вече да ги удържат. Двамата се съгласихме, че международната общност трябва да се концентрира върху бързата реакция спрямо залегналите в основата причини на проблема, а не просто върху последиците на тази продължаваща хуманитарна трагедия. Трябва да бъдат премахнати факторите, които създават напрежение – войната и конфликтите, нарушаването на човешките права и икономическите лишения, които мотивират хората да поемат опасни преходи в търсене на по-добър живот. Затова ще предложа днес да се направи незабавно среща – САЩ, Русия и ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на това напрежение, допълни Борисов.

Считам и подкрепям моя колега Давутоглу, че в рамките на колективните усилия срещу кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на сигурност”, която може да се създаде в северната част на Сирия. Такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Опасявам се, че ако не вземем бързи мерки, с настъпването на зимата натискът върху границите ще стане огромен.

Според турския ми колега повече от 7 милиона души в Сирия се очаква да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици. Като се има предвид, че в момента в Турция има над 2 млн. души, които се опитват да влязат през двете външни граници на ЕС – България и Гърция, това означава, че се очакват около 10 млн. потенциални бежанци. Не бива да допускаме кризата да се задълбочи, затова днес ще изложа конкретни предложения за решаване на проблема, завърши коментара си Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.