Майкъл Коглер, генерален мениджър на Майкрософт Централна и Източна Европа: Българинът е на “ти” с ИТ технологиите

- Господин Коглер, какви са приоритетите на “Майкрософт” за България за следващите 2-3 години?

- Конкретно за България основният ни фокус са малките и средните предприятия. Като доставчик на облачни решения ние осигуряваме тези услуги за различни платформи, а това е особено важно за малкия бизнес. Помага му да бъде по-ефективен, да случва по-бързо бизнеса си и за повече клиенти.

Освен това България е страна, в която има много добър ИТ потенциал, висок е броят на хората с такова образование и опит. Затова искаме да помогнем на тези хора да прилагат своите знания глобално, в световен мащаб, и им предоставяме необходимите инструменти, за да го направят.

Аз съм от Холандия, но когато помисля за България, първото, за което се сещам, е доброто образование на хората тук. Смятам, че в сравнение със средния младеж в Белгия или Холандия българският им връстник е много по-добре ИТ образован.

- Има ли разлика в ползването на облачните услуги в Централна и Източна Европа и в частност в България в сравнение със Западна Европа?

- През последните години всяка следваща година клиентите на облачните ни решения се увеличават двойно в сравнение с предишната година. В световен мащаб имаме 30 млн. потребители на нашата платформа за облачни услуги “Офис 365”. Мога да кажа, че 65% от малките и средните предприятия, т.е. тези с по-малко от 25 служители, в Централна и Източна Европа използват поне една услуга, основана на облачно решение. А в Западна Европа само 45%.

- Какво е обяснението?

- Мисля, че една от причините е, че в региона повечето страни са в известен смисъл развиващи се и тук малкият и средният бизнес е пропуснал едно поколение ИТ системи. Направо преминават към най-новите технологии. Хората казват, че огромно предимство има онзи, който пръв направи една стъпка, но аз бих добавил, че печели и онзи, който последен направи крачката.

- Навсякъде по света “Майкрософт” подкрепя стартъпите - стартиращи бизнеси, основани на някаква иновативна идея. Какво е положението на България в това отношение?

- Ние не само подкрепяме стартъпите, но им осигуряваме и ментори - служители на “Майкрософт”. В България вършим това от много време. Тези ментори помагат не само в техническата част, но и за бизнеса: маркетинг, финанси и всичко, което може да се осигури като подкрепа за този нов бизнес. Даваме на стартъпите безплатен облак и безплатни устройства. В България в момента активно подкрепяме 300 стартъпа. В следващите години е планирано да ги подкрепим и с Azure услуги на стойност 5 млн. Долара.

- Има ли и други правителства в региона, които имат такива дългосрочни и често подновяващи се договори за използване на Windows от компютрите в държавната администрация както българското?

- Има, разбира се, почти всички. България не е изключение в това отношение.

- Какви са последните данни за свалянията на Windows 10?

- 75 милиона потребители са преминали към новата операционна система, като тя е свалена на 90 000 различни видове устройства. Според мен обаче успехът на една операционна система се мери и според броя на приложенията, които са свалени от тази операционна система. Въпросните даунлоди на тези приложения са били 6 пъти повече в сравнение с Windows 8.1. От 13 години съм в “Майкрософт” и това е най-успешната операционна система за този период.

- Докога ще има поддръжка на Windows седма и осма версия?

- Точните дати са началото съответно на 2020 и на 2023 година. Но имайте предвид, че секюрити пачовете дори за Windows ХP продължават да вървят, т.е. можете спокойно да продължите да го ползвате. Просто няма да има повече никакви подобрения по него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта