Плевнелиев: Важно е да решаваме кризите, но най-важно е да бъдем единни

За решаването на всички кризи в ЕС е необходим общ европейски подход. Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме, но най-важно е да бъдем единни.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета на Европейската баптистка федерация, която провежда годишната си конференция в София. На международната среща участие са заявили около 150 представители от националните баптистки организации в рамките на Федерацията, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Тази година форумът е посветен на солидарността към съдбата на бежанците. В изказването си президентът посочи, че тази тема е от общочовешко значение, още повече в годината, в която сме свидетели на бежанска криза, но и на липса на търпимост, егоизъм, популизъм и криворазбран национализъм, които шестват из Европа.

“Регистрираме много кризи в Европа, но не решаваме нито една от тях. Затова и естествено доверието на хората в политиката ерозира, гражданите усещат нестабилността“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че в световен мащаб кризите са рекордно висок брой – икономическа, финансова, бежанска, украинска, гръцка, войни, замразени конфликти, провалени държави и други. „В бъдеще можем да добавим и нови – криза на младежка безработица, която ще доведе до едно изгубено поколение, на немотивирани граждани и европейци, на непукизъм и отказ от основополагащите ценности на ЕС“, посочи президентът.

Държавният глава призова да се извлекат поуките от кръвопролитните, братоубийствени войни в Европа от 20-и век и да не забравяме, че Европейският съюз е съюз за мир, за човешки права и свободи. „ЕС е силен, когато има общ глас и общ план за действие. Нека изковем този план и да го спазваме. Да вземем една от многото кризи и да я решим, да го направим заедно и да се гордеем, че сме го направили по европейски“, апелира президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че българите са проевропейска нация, която ще работи за общ глас, общ план и силна роля на Европейския съюз на глобалната сцена.

В изказването си пред участниците в международната конференция президентът подчерта, че провеждането на форума в София е знак на уважение и подкрепа към България и политиката на толерантност, междукултурен и религиозен диалог, която страната ни води. „Домакинството на България е признание за историческата роля на страната като място на мирно съществуване и взаимодействие между различните религиозни общности, както и за политиката на българската държавност за разбирателство и свобода на вероизповеданията“, посочи президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев отбеляза, че уникалният модел на толерантност, разбирателство и съжителство, доказан с векове у нас, е постижение, което се нуждае от честните и добронамерени усилия на всички. „Още от първия ден като държавен глава следвам най-добрите примери на традиционната българска толерантност и уважение към различните религиозни общности“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че с дейността си евангелските баптистки църкви в България ще продължат да бъдат неразделна част от усилията за разбирателство. „Никога няма да забравим как в първите, най-критични дни и месеци, когато търсещите закрила сирийци, иракчани и афганистанци започнаха масово да влизат в България, вие подпомогнахте бежанските центрове във „Враждебна“ и „Военна рампа“ с най-необходимото“, посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна и помощта, която от десетилетия членовете на Съюза на евангелските баптистки църкви оказват на нуждаещите се и даде за пример изграждането на нова сграда в дома за сираци в с. Стоб, както и усилията за намаляване неграмотността и за връщане на ромските деца в училище. Президентът отбеляза и социално-просветното значение за обществото на новопостроената сграда в София, в която са обединени разливна за хранене на бедни, център за медицински грижи, културно-просветен, религиозен и конферентен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини