Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Парното поевтинява от 1 октомври средно с 4%, най-голямо е намалението в столицата – със 7,2%

Парното в София ще поевтинее със 7,2% от 1 октомври заради очакваното намаление на цените на природния газ на българския пазар с 14% през последното тримесечие на годината. Това показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обсъждани публично в комисията вчера.

Топлата вода и парното поевтиняват в още 6 града. В Бургас намалението е с 1,5%, във Варна – с 1,8%, във Велико Търново е с 3,5%, във Враца – с 4,4%, в Плевен – с 3,3%, а в Разград – с 4,3%. Така средното намаление излиза 4%.

От думите на председателя на КЕВР Иван Иванов вчера се разбра, че поевтиняването на парното е можело да бъде и по-голямо, но комисията е решила да се презастрахова и да си остави резерви за през зимата. “Оставяме буфер, който е необходим, предвид обстоятелството, че навлизаме в отоплителен период, в който по традиция досега цената на природния газ има движение нагоре. Това може би няма да се случи в следващите три месеца, но като комисия сме длъжни да се предпазим от подобен риск”, обясни Иванов.

Проектът за цените предвижда още орязване средно със 7% на изкупните цени на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, която се плаща от НЕК. Тази стъпка ще облекчи част от разходите на държавната електрокомпания през четвъртото тримесечие. Иванов обясни, че от това икономията за НЕК от изкупуването на тока ще бъде около 25 млн. лева. Дали това ще се отрази върху добавката “Задължение към обществото” и с колко КЕВР ще реши в края на октомври, когато изтича тримесечният период след определяне на новите цени на тока.

Междувременно заради орязването на изкупните цени на тока от топлофикациите пловдивската се принуждава да вдигне цената на парното и топлата вода с 0,2%. Без промяна ще останат тарифите на топлофикациите в Габрово, Перник, Русе и Сливен, които използват въглища. Ще се запази и цената на топлинната енергия от АЕЦ “Козлодуй” – 39,95 лв./мВтч.

Окончателното решение за цените на парното ще се вземе на 30 септември. На същата дата ще излезе и решението за цената на природния газ, който по разчетите на ДКЕВР трябва да поевтинее с 14,26% от 1 октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.