Парното поевтинява от 1 октомври средно с 4%, най-голямо е намалението в столицата - със 7,2%

Парното в София ще поевтинее със 7,2% от 1 октомври заради очакваното намаление на цените на природния газ на българския пазар с 14% през последното тримесечие на годината. Това показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обсъждани публично в комисията вчера.

Топлата вода и парното поевтиняват в още 6 града. В Бургас намалението е с 1,5%, във Варна - с 1,8%, във Велико Търново е с 3,5%, във Враца - с 4,4%, в Плевен - с 3,3%, а в Разград - с 4,3%. Така средното намаление излиза 4%.

От думите на председателя на КЕВР Иван Иванов вчера се разбра, че поевтиняването на парното е можело да бъде и по-голямо, но комисията е решила да се презастрахова и да си остави резерви за през зимата. “Оставяме буфер, който е необходим, предвид обстоятелството, че навлизаме в отоплителен период, в който по традиция досега цената на природния газ има движение нагоре. Това може би няма да се случи в следващите три месеца, но като комисия сме длъжни да се предпазим от подобен риск”, обясни Иванов.

Проектът за цените предвижда още орязване средно със 7% на изкупните цени на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, която се плаща от НЕК. Тази стъпка ще облекчи част от разходите на държавната електрокомпания през четвъртото тримесечие. Иванов обясни, че от това икономията за НЕК от изкупуването на тока ще бъде около 25 млн. лева. Дали това ще се отрази върху добавката “Задължение към обществото” и с колко КЕВР ще реши в края на октомври, когато изтича тримесечният период след определяне на новите цени на тока.

Междувременно заради орязването на изкупните цени на тока от топлофикациите пловдивската се принуждава да вдигне цената на парното и топлата вода с 0,2%. Без промяна ще останат тарифите на топлофикациите в Габрово, Перник, Русе и Сливен, които използват въглища. Ще се запази и цената на топлинната енергия от АЕЦ “Козлодуй” - 39,95 лв./мВтч.

Окончателното решение за цените на парното ще се вземе на 30 септември. На същата дата ще излезе и решението за цената на природния газ, който по разчетите на ДКЕВР трябва да поевтинее с 14,26% от 1 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес