Автобус на градския транспорт се запали в движение в София

Фестивал на трюфела готвят в Угърчин за трети път

„Хемус“ и „Кресна“ с ново поколение мостове (обзор) Направи проверка и на ремонтите по довеждащия път към тунела под Шипка

Изложение на военна техника в центъра на Сливен за Деня на Независимостта

Зоран Заев: Няма друга Македония освен нашата Западна България е България, Северна Гърция е Гърция, заяви македонският премиер

Меркел се престорила, че не вижда Тереза Мей в Залцбург

Гинка не се отказва от бизнеса на ЧЕЗ (обзор) Направиха преструктуриране в групата

Русия разположи трети дивизион С-400 в Крим

Честваха 140 години от основававането на село Константин

Учителката, превела децата пред влака във Велинград: Някои имаха нужда да отидат до тоалетната

Ликът на Найджъл Фараж се появи върху кондоми „За, когато имате тежък Брекзит“, гласи посланието под снимката с бившия лидер на ЮКИП

Синдиците на КТБ поискаха обезпечения за 240 млн. лв. Ще съберат по-голяма сума за кредиторите

БАБХ: Няма некоректна информация в докладите до Световната организация по здравеопазване на животните

Министерство на културата направи оглед на Роженския манастир след иманярското копаене

Холандското летище „Схипхол“ отмени над 100 полета

Парното поевтинява от 1 октомври средно с 4%, най-голямо е намалението в столицата – със 7,2%

Парното в София ще поевтинее със 7,2% от 1 октомври заради очакваното намаление на цените на природния газ на българския пазар с 14% през последното тримесечие на годината. Това показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обсъждани публично в комисията вчера.

Топлата вода и парното поевтиняват в още 6 града. В Бургас намалението е с 1,5%, във Варна – с 1,8%, във Велико Търново е с 3,5%, във Враца – с 4,4%, в Плевен – с 3,3%, а в Разград – с 4,3%. Така средното намаление излиза 4%.

От думите на председателя на КЕВР Иван Иванов вчера се разбра, че поевтиняването на парното е можело да бъде и по-голямо, но комисията е решила да се презастрахова и да си остави резерви за през зимата. “Оставяме буфер, който е необходим, предвид обстоятелството, че навлизаме в отоплителен период, в който по традиция досега цената на природния газ има движение нагоре. Това може би няма да се случи в следващите три месеца, но като комисия сме длъжни да се предпазим от подобен риск”, обясни Иванов.

Проектът за цените предвижда още орязване средно със 7% на изкупните цени на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, която се плаща от НЕК. Тази стъпка ще облекчи част от разходите на държавната електрокомпания през четвъртото тримесечие. Иванов обясни, че от това икономията за НЕК от изкупуването на тока ще бъде около 25 млн. лева. Дали това ще се отрази върху добавката “Задължение към обществото” и с колко КЕВР ще реши в края на октомври, когато изтича тримесечният период след определяне на новите цени на тока.

Междувременно заради орязването на изкупните цени на тока от топлофикациите пловдивската се принуждава да вдигне цената на парното и топлата вода с 0,2%. Без промяна ще останат тарифите на топлофикациите в Габрово, Перник, Русе и Сливен, които използват въглища. Ще се запази и цената на топлинната енергия от АЕЦ “Козлодуй” – 39,95 лв./мВтч.

Окончателното решение за цените на парното ще се вземе на 30 септември. На същата дата ще излезе и решението за цената на природния газ, който по разчетите на ДКЕВР трябва да поевтинее с 14,26% от 1 октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.