Папа Франциск пише история, ще говори пред Конгреса

Папа Франциск ще стане първият в историята папа, който ще произнесе обръщение в Конгреса към двете камари, съобщиха световните агенции.

Негови предшественици също са посещавали Вашингтон и даже са се срещали с американски президенти в Белия дом, но никога досега не са произнасяли реч пред Конгреса.

Речта ще бъде излъчвана на живо на огромен екран, който ще бъде монтиран на западния склон на Капитолийския хълм. Очаква се тя да бъде гледана от около 50 000 души. След това, той ще поздрави присъстващите отвън от балкона.

"Това ще е едно от най-големите събития в историята на Конгреса, изрази радостта си председателят на долната камара - републиканецът Джон Бейнър. Именно той отправи покана на папата през 2014 г. да изнесе реч в Конгреса. Папата каза, че в нея смята да изрази подкрепата си за тези, които направляват политическото бъдеще на САЩ. В нея традиционно ще бъдат включени въпроси за брака и семейството, защитата на децата, борбата с неравенството и бедността, както и проблемите, свързани с изменението на климата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят