Изследване: Всеки човек излъчва уникален “облак” от бактерии

Всеки човек излъчва “облак” от бактерии, които са уникални, сочи ново американско изследване, цитирано от Discovery News.

Този “личен микробен облак” е толкова специфичен, че учените са в състояние да идентифицират самоличността на даден човек само чрез изследване на въздуха в стаята му.

“Очаквахме, че ще можем да засечем човешкия микробиом във въздуха около отделните индивиди, но бяхме изненадани да открием, че можем да разпознаем повечето от живеещите в дадено помещение чрез проби от микробния им облак”, обяснява ръководителят на проучването Джеймс Мийдоу от Орегонския университет.

Мийдоу и екипът му са помолили 11 доброволци да пребивават един по един в експериментална камера. Учените са секвенирали микробите във въздуха след всеки от участниците. В рамките на мащабния проект изследователите са анализирали над 14 милиона секвенции на хиляди различни вида бактерии в общо 312 проби от въздух.

Оказва се, че при повечето доброволци престой от едва четири часа е достатъчен, за да бъдат идентифицирани само чрез уникалната комбинация от бактерии, които оставят след себе си във въздуха. Изследването се е фокусирало върху категоризацията на цели микробни общности, вместо върху идентифицирането на патогени. Мийдоу и колегите му са открили голямо количество стрептококи, които обикновено живеят в устата, както и бактериални видове, които “населяват” кожата.

В бъдеще проучването може да помогне да се обясни механизма на разпространение на инфекциозни болести от човек на човек в сградите. Откритията биха могли да революционизират и работата на криминалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл