Майка получи родителските права след развод, бащата не й дава да вижда децата

Отчаяна битка с институциите и с бившия си съпруг води учителката по математика Елена Спасова. Въпреки съдебно решение, децата й са при него и той не им дава да се върнат при майка си. Докато органите отказват да се месят, жената твърди, че момчетата са настройвани срещу нея от баща им.

Пред bTV Спасова разказа, че се развела със съпруга си в края на май, като преди това РС-Бургас се произнесъл в нейна полза по дело за родителските права. На 20 юни тя предала децата на бившия си мъж за 40 дни през лятната ваканция – заради друго съдебно решение. Отишли в къщата му в мездренското село Зверино.

След края на срока мъжът отказал да ги пусне. Въпреки че 11 пъти майката пътувала през България, за да ги види.

„Обърнах се към абсолютно всички институции, от полицията ми казаха „Ние не сме орган за изземване на деца”. Редица жалби съм подала в отдел „Закрила на детето” в Бургас, децата са с местожителство в Бургас. В Мездра също ми казаха, че са само консултативен орган и ми казаха да се обърна към съдия изпълнител”, разказа тя.

По думите й двете момчета, на 7 и 10 години, въобще не искали да отиват при баща си, докато сега психолог се произнесъл, че са манипулирани. При всичките й разговори с тях по телефона, той бил на високоговорител и в стаята имало друг човек заедно с тях.

Адв. Стефка Георгиева и психологът Христо Монов коментираха, че в случая вината е изцяло на институциите. Юристът посочи, че има чувства на безнаказаност, защото наказанията за неспазване на съдебно решение за родителски права са малки и има разминаване в правомощията на институциите.

Монов, на свой ред, посочи, че законът е пределно ясен в подобни случаи и просто органите не са си свършили работата.

Срещаме се с бащата на Сашо и Илия в дома му. Той твърди, че повече от три месеца не връща двете момчета при майка им, защото самите те отказвали да се приберат при нея.

„Казах им, че трябва да си тръгват, те знаят, казаха, ние знаем, но искаме да си останем, ти ще ни изгониш ли, аз нищо повече не мога да направя. Има си органи на реда, децата си бяха разпитани от социалните три пъти, от частен съдебен изпълнител, на базата на всичко аз им казвам да си тръгват, те не искат”, заяви Марин Маринов.

В спора за децата се включва и бабата на момчетата в Зверино: „Детето предупреждава майка си, че няма да се приберат, тя тръгнала в София да търси полиция, че Марин е отвлякъл децата, ма как си е отвлякъл децата, децата не искат да се прибират при нея, тука е проблемът, защо, защото казват, че тука е техният дом, там ги настройват, казват, настройват ни против вас”.

За да докаже, че се съобразява с желанието на децата си, бащата ги извежда от училището и ги изправя пред камерата ни да потвърдят думите му. По негово искане е заведено ново дело в Мездренския районен съд.
Междувременно децата започват училище. Но не посещават учебното заведение в Бургас, в което ги е записала майка им, като техен настойник по закон, а в местното училище в Зверино. Момчетата имат разрешение да посещават часовете от Регионалния инспекторат във Враца.

„Имайки предвид, че децата се намират на територията на село Зверино, допускам учениците да посещават училището, до произнасяне на мездренския районен съд за определяне на привременни мерки относно упражняване на родителските права”, заяви директорът на СОУ „Св. Климент Охридски” Йорданка Димитрова.

Решението на инспектората е взето съвместно с отдел „Закрила на детето" в Мездра. Освен с предстоящото дело от там са мотивирали решението си и с това, че е в интерес на децата да посещават училище, тъй като подлежат на задължително обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини