Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната.

Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да даде курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува.

Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните. За жертвени животни в исляма са определени овенът или овцата, коза или яре, теле, крава или бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, а едрият - две.

Задължителни елементи от ритуала на жертвоприношението са споменаването на името на Аллах и произнасянето на "текбир" (своеобразна мантра в исляма, възхваляваща Всевишния). По възможност ритуалът трябва да се изпълни от духовно лице. Месото на курбана се разделя на три части: едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл