Московски: Със сигурност трябва да има корекция в цената на винетките

Според мен със сигурност трябва да има корекция в цената винетките. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., съобщи "Фокус".

"Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в диапазона, в който сме правили анализи. Няма логика да си нанасяме такава щета, оставяйки тежкотоварните автомобили да преминават почти безплатно през България", обясни Московски. По думите му, те нанасят щета на пътната настилка, създават предпоставки за ПТП, създават допълнителен трафик.

"Излиза 2-3 пъти по-скъпо да се превози транзит стока от единия край до другия на България по влак, отколкото на автомобилен транспорт. Това е абсурдно и няма такава държава в Европа. За България трябва да се въведе тол система. Тя е по-различна от винетната система. Вероятно до 3,5 тона ще останат винетките с корекция на завишение и тол система, която е най-справедливият начин на заплащане", поясни Московски. Той посочи, че по този начин се плаща толкова, колкото се ползва. "Ангажиментът за провеждане на тази политика е на АПИ и МРРБ. Бих подкрепил изменение на стойността на винетките по оскъпяване, защото това е логично. Винетките не са пипани от около 10 години", каза още Ивайло Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини