“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Борисов за горещите точки: Думите ми са извадени от контекста, ние вече имаме лагери

България е поискала да бъде разглеждана като гореща точка и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава и не е редно лидерите на ЕС да обсъждат как да подпомогнат Италия, Гърция и други страни, които в момента имат сериозен миграционен натиск, и да не се обсъжда помощ за България. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, който днес пожела извънредно да дойде на конференция, посветена на бежанските проблеми, за да изясни позицията си по бежанския въпрос.

“Не съм искал България да бъде обявявана за “гореща точка” за прием на бежанците, защото реално ние и в момента имаме лагерите”, заявява Борисов.

По-рано от съвета на лидерите беше излязла информация, че България сама е поискала страната да има горещи точки за прием на бежанци и регистрационни центрове.
Видимо ядосан, премиерът заяви, че думите му са извадени от контекста, а изказването му пред лидерите е било интерпретирано само в едната му част.

Той подробно разказа за писмо от турския премиер Ахмет Давутоглу до него, в което се казва колко много имигранти чакат в Одрин и Истанбул, как има няколко милиона в лагери в Турция и още близо 7 млн. потенциални бежанци в Сирия.

Това е доста дълго писмо и е хубаво да го прочетете, но няма да ви губя времето, като го чета цялото. Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение – мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане.

Всеки има своето право. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме.

Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът.

„С лошото време, което предстои, тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той.
“Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят”, допълни Борисов.

“Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център”, обясни той.
Борисов обърна внимание на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците. „Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта премиерът.

„И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира Борисов.

„Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата границите”, допълни той.

.„По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави.

Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават. Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващото събитията решения неможем да вземем”, заяви Борисов.
„Опитах се максимално да защитя интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България. Нямам претенции, че съм най-умния и най-знаещия, ако има друго предложение веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.