Полицията опразни музей от пушкала и антики

Служители на МВР удариха музей в село край Монтана и конфискуваха купища оръжие и старинни предмети. Собственик на отнетите като незаконни пушкала и антики е известен художник, който от години изгражда културен център в Балкана.

В сряда сутринта полицаи влезли в дома на 49 годишния Чавдар Антов в село Меляне и започнали масиран обиск. Антов е прочут дърворезбар с творби в наши и чужди галерии, а преди десетина години закупи училището в планинското село и го превърна в музей с галерия. От старото школо пазителите на реда прибрали 7 пушки - ловни и бойни, сред които и кремъклийки и 4 пищова, за които стопанинът нямал разрешителни.

От витрините на музея пък полицаите прибрали 692 монети, 2 мраморни плочи с изобразени на тях хора и животни, 4 антични брадви, 33 пръстена с патина и още куп древни накити и предмети. "За експонатите не са представени удостоверяващи документи за регистрация", казаха от полицията.

"В селото сме потресени. Чавдар Антов изгражда този музей с лични сили и средства от години. Той превърна Меляне в забележителност, музеят се посещава от наши и чужди туристи. Тук водят децата да ги учат на история и родолюбие. Кметството дори разработи проект за културно-исторически туризъм, в който музеят е основното звено. Надяваме се да бъде поправена тази грешка!", заяви кметът на Меляне Ботьо Петков. "Аз не съм престъпник, музеят е делото на живота ми. Вероятно имам пропуски в морето от родна бюрокрация и съм потърсил юридическа помощ, за да си върна експонатите!", заяви Чавдар Антов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони