"Чайка" на Явор Гърдев открива театър "Азарян" в НДК

Чеховата “Чайка” ще бъде първият спектакъл в създадения наскоро театър “Азарян” в бившата зала 2 на НДК. Той ще отвори официално врати с премиерните представления на най-новата постановка на Явор Гърдев на 26 и 27 октомври, съобщиха вчера от екипа.

“Чайка” беше и една от последните пиеси, поставени от проф. Крикор Азарян (в триптих с “Три сестри” и “Вишнева градина”). Той бе избрал Александра Сърчаджиева за образа на Нина Заречная, а сега Гърдев я е поверил на младата надежда Елена Телбис, която през изминалия сезон направи силни роли в “Заешка дупка” на Театър 199 и “Добри хора” в Народния театър.

В останалите герои от “Чайка” се превъплъщават Снежина Петрова, Светлана Янчева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Захари Бахаров, Ованес Торосян и др. По сценографията и костюмите работят Никола Тороманов и Свила Величкова, а музиката пише Калин Николов. “Благодарение на всички тях успяваме да декодираме Чеховата пиеса във възможната за нас ситуация - сподели режисьорът. - Чрез метода на вникването и разкриването намерихме кодовете в този сложен текст.”

Според Гърдев именно “Чайка” е “високата летва” за откриването на един нов театър. Той е имал намерение да постави пиесата още през 1999-а, дори поръчва на Мария Вирхов да направи нов превод. Тогава обаче проектът не се случва, преводачката след време си отива от този свят, а режисьорът има възможност едва сега да се върне към преведения от нея текст. И твърди, че да се открие нов театър с негова постановка е не просто художествено събитие, а събитие в личния живот на хората от целия екип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура