МААЕ: Няма индикации Северна Корея да е прекратила ядрените си дейности

Патрули ще следят за гонки в столицата Ще бъдат разположени на места , където се събират участници в подобни състезания

Шведски изтребител „Грипен“ се разби след сблъсък в ято птици

Борисов: Експертна група в парламента да предложи решение за „Олимпик“ Нека да обмислим внимателно какъв прецедент ще създадем, призова премиерът

Хванаха гастролиращ рецидивист в момент на кражба 33-годишният бил издирван от ред дирекции за кражби и взломове

Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли месец

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

„Левски“ тренира без Вашчук

Тежка катастрофа затруднява движението на АМ „Тракия”

Младеж за втори път изнасилва възрастна жена 19-годишният бил съден като непълнолетен за изнасилване на същата жена

Лекарският съюз в Сливен: Всеки е невинен до доказване на противното

Ремонтите в някои училища и детски градини в София ще продължат и след 15 септември

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка (СНИМКИ)

Евакуираха над 40 души от сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в Казанлък заради изтичане на газ

„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

„Чайка“ на Явор Гърдев открива театър „Азарян“ в НДК

Чеховата “Чайка” ще бъде първият спектакъл в създадения наскоро театър “Азарян” в бившата зала 2 на НДК. Той ще отвори официално врати с премиерните представления на най-новата постановка на Явор Гърдев на 26 и 27 октомври, съобщиха вчера от екипа.

“Чайка” беше и една от последните пиеси, поставени от проф. Крикор Азарян (в триптих с “Три сестри” и “Вишнева градина”). Той бе избрал Александра Сърчаджиева за образа на Нина Заречная, а сега Гърдев я е поверил на младата надежда Елена Телбис, която през изминалия сезон направи силни роли в “Заешка дупка” на Театър 199 и “Добри хора” в Народния театър.

В останалите герои от “Чайка” се превъплъщават Снежина Петрова, Светлана Янчева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Захари Бахаров, Ованес Торосян и др. По сценографията и костюмите работят Никола Тороманов и Свила Величкова, а музиката пише Калин Николов. “Благодарение на всички тях успяваме да декодираме Чеховата пиеса във възможната за нас ситуация – сподели режисьорът. – Чрез метода на вникването и разкриването намерихме кодовете в този сложен текст.”

Според Гърдев именно “Чайка” е “високата летва” за откриването на един нов театър. Той е имал намерение да постави пиесата още през 1999-а, дори поръчва на Мария Вирхов да направи нов превод. Тогава обаче проектът не се случва, преводачката след време си отива от този свят, а режисьорът има възможност едва сега да се върне към преведения от нея текст. И твърди, че да се открие нов театър с негова постановка е не просто художествено събитие, а събитие в личния живот на хората от целия екип.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.