Повече от 100 бебета изоставени през 2015-а

От началото на годината повече от 100 бебета са били изоставени от родителите си, съобщи БНР, позовавайки се на данни на фондация "За нашите деца".

Над 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услуги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания. Председателят на фондацията Елка Налбантова посочва, че все още е практика в страната да бъдат изоставени новородени, още повече ако са с увреждания:

Фондация "За нашите деца" е подкрепила чрез центровете си за социални услуги над 600 семейства. С над 100 деца сме работили пряко, за да не бъдат изоставени веднага след раждането. Подобни услуги, какъвто е центърът, в който се намираме в момента, подкрепят семействата да не предприемат тази толкова от една страна "осъдителна" крачка от страна на обществото, а от друга е много трудна за едно семейство крачка - да вземе решение да не тръгне с детето си от родилно отделение. Това е огромно предизвикателство все още в семейна среда да се отглеждат деца с увреждания. Така, че мисията на това място е да продължи да отглежда подобни деца, макар и по няколко, за известен период от време, а другата - да обучава семейството как да се грижи точно за тези деца.

Комплексът за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" предлага безплатни услуги, които се финансират по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини