Дело за пране на пари отложи екстрадицията на арестувания за камиона-ковчег в Австрия

Разследване на организирана престъпна група за пране на пари в България отложи отново екстрадицията в Австрия на Цветан Цветанов от Лом. 32 годишният ром бе арестуван в края на август след като на магистрала край Виена бе открит хладилен бус със 71 задушени бежанци в него.

Австрия поиска с европейска заповед за арест Цветанов, известен като Цецо Гарсона, да бъде задържан. Той е обвинен в умишлено убийство, контрабандно транспортиране на хора и умишлено поставяне на обществото в опасност. Гарсона бе арестуван в дома си в Лом, но роднините му категорично отрекоха дори да е стъпвал в Австрия. Според тях той работел в Германия и ден преди ареста се прибрал в родината си. Съдът в Монтана отложи първото дело за екстрадиция на Цветанов заради искане от австрийските власти на документ, че при евентуалното осъждане той ще бъде върнат да излежи присъдата си у нас. И получи необходимите гаранции. Тъй като в началото на септември обаче срещу Гарсона българската спецпрокуратура е започнала дело за пране на пари, съдът отложи отново екстрадицията му.

Прокуратурата в град Айзанщат трябва да даде информация какви ще са действията й по делото в България - дали ще остави Цветанов да бъде разследван у нас или ще го осигури при необходимост за разпити.

"Най-вероятно Цецо Гарсона и съучастниците му са прали у нас парите, спечелени от каналджийството!", коментираха запознати.

Новото дело за екстрадиция на Гарсона ще бъде на 29 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини