"Блумбърг": Путин готов да удари "Ислямска държава" независимо от САЩ

Президентът Владимир Путин е твърдо решен да заздрави единствения военен аванпост на страната си в Близкия изток. Господарят на Кремъл се готви за индивидуални въздушни удари срещу „Ислямска държава” във вътрешността на Сирия, дори ако САЩ отхвърлят предложението му за обединяване на силите, коментира „Блумбърг”, позовавайки се на свои източници.

Руската дипломация превключи на по-висока скорост и това по-ясно от всякога открои стремежа на Путин да избегне сриването на разклатения режим на Башар Асад - неговия дългогодишен съюзник, който се бори едновременно със сунитските бойци и „Ислямска държава”.

Активизирането на Москва в Сирия през последните седмици изправи на нокти американската върхушка, която все още е гневна заради анексирането на Крим и руската подкрепа на бунтовете в Украйна.

Според „Блумбърг” Русия е изпратила 20 бойни самолета в близост до Латакия и е разположила няколкостотин военни във въздушната база и близкото пристанище. Това поне разкриват сателитните снимки и съобщенията в медиите. Миналата седмица Кремъл обяви, че може да премине към бойни операции, в случай че правителството в Дамаск поиска помощ. От там поясниха, че всяка въоръжена интервенция на Русия ще бъде координирана с правителството и с Иран – главния съюзник на Сирия.

А Путин, който дойде на власт с борба срещу ислямистките сепаратисти в Кавказ през 1999 година, има причини да се страхува от джихадистите в Сирия. Сред тях има 2 400 рускоговорящи и това повишава заплахата от атаки в самата Русия.

Ръководените от САЩ въздушни удари успяха да освободят около 30% от териториите, завзети от „Ислямска държава”. Въпреки това групировката продължава да контролира близо половината от сирийската територия и ключови провинции в съседен Ирак. Кървавата война в Сирия травматизира Близкия изток, погубвайки най-малко 250 000 живота и принуждавайки стотици хиляди хора да напуснат домовете си.

Саудитска Арабия, която подкрепя сирийските бунтовници, е готова да приеме руското предложение Асад да остане на президентския пост по време на преходния период, ако му бъдат отнети правомощията, твърди пенсиониран саудитски генерал. Според него намесата на Москва в Сирия ще спомогне за стабилност в региона и ще увеличи шансовете за надвиване на „Ислямска държава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят