Агенцията за бежанците отговаря: Австрия върна 52 мигранти, не 5000

До момента от началото на година от Австрия са върнати 52 човека. Това заявиха от Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ за БГНЕС по повод на изказването на австрийския вътрешен министър, че Виена е върнала на страните от ЕС, най-вече на България и Румъния, над 5000 мигранти.

Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха сирийски мигранти от разпоредбите на ЕС, според които бежанците трябва да подадат молба за убежище в първата страна от Евросъюза, на чиято територия влязат. "Ако помня правилно, изпратихме обратно повече от 5000 или 5500 души, особено към България и Румъния", каза Йоана Микл-Лайтнер, цитирана от агенция Ройтерс. Тя направи това изявление по време на среща с представители на Християн-социалния съюз - сестринската партия на християндемократите на канцлерката Ангела Меркел. "За функционална система за даване на убежище трябва да има ефективна политика за връщане, а все още има по какво да се работи, особено по отношение на страните от Северна Африка", каза още Микл-Лайтнер.

През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се установят в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция от началото на годината в Европа са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС.

По оценки на специалистите до края на годината потокът от мигранти в ЕС може да надхвърли 1 милион души. Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини