Защитници на Димчо Темелков: Показният арест на шефа на полицията в Асеновград бил заради 2 чувала орехи

Показният арест на началника на РУП-Асеновград Димчо Темелков от 16 септември бил заради 2 чувала с орехи, събрани от петима роми от дърво общинска собственост. Това стана ясно в четвъртък на пресконференция с участието на адвокат Зоя Тошкова, защитник на полицейския шеф, който е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Пловдив за укриване на 5 лица и бе пуснат от следствения арест срещу парична гаранция от 2000 лв.

Бруленето на общинския орех пък станало със знанието и разрешението на зам.-кмета на Асеновград Мюмюн Алиджик. Белезници на Димчо Темелков пък сложил полицай, който преди години бил кандидат за поста началник на РУП-Асеновград, твърди защитата му.

"За обществото Димчо Темелков вече е престъпник", коментира адвокат Зоя Тошкова. Според нея и двете обвинения срещу клиента й са смехотворни - за лично укривателство и за търговия с влияние, и вижда преднамереност в тях.

"Акцията срещу Димчо Темелков е парадоксална, тъй като през юли 2015 г. той е награден за висок професионализъм от МВР, а по същото време вътрешният министър Румяна Бъчварова вероятно е подписала разрешение за използването на СРС-та при разработката на случая", коментира бившият началник на полицията в Асеновград Илко Трайков, оглавявал участъка от 2002 до 2010 г. Според него тогава Димчо Темелков бил най-добрият криминален работник в Асеновград.

"За каква корумпираност може да се говори? Та той живее в панелка от 65 кв.м в кв. "Запад" в Асеновград. Докога ще се правят кухи оперативни дела и възоснова на тях ще се образуват съдебни?!", попита риторично Илко Трайков. Той обвини служители от отдел "Вътрешна сигурност" в МВР, че скланяли асеновградчани да лъжесвидетелстват срещу Темелков.

Бившият служител на полицейския участък в Садово Тошко Делев пък определи акцията по задържането на Димчо Темелков, началника на РУП-Първомай Васил Налбантов и още трима служители на МВР като "мащабна полицейска излагация". Делев призова петимата арестувани полицаи да заведат контрадела, ако бъдат оправдани в съда. "Най-лошото е, че се удря по имиджа и честната работа на полицаите, които са на улицата. Те са смачкани и унижени. Крайно време е в МВР да разберат, че полицаят е жив човек - със семейство и с емоции", допълни Тошко Делев.

Димчо Темелков е отстранен от длъжност и срещу него се води дисциплинарно производство, съобщиха от Областна дирекция на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини