На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

29 000 предприятия проверени за сива икономика

34 406 проверки са направени от началото на годината от Главна инспекция на труда и 1500 съвместно с други институции, най- често с НАП. Общо взето на всяка проверка са констатирани по пет нарушения. Проверени са 29 000 предприятия, в които работят около милион и 135 хиляди души, т. е . над една трета от заетите са били обхванати в тези проверки.Основните проблеми които се констатират в тези проверки са свързани с безопасните условия на труд, те са половината от констатираните нарушения и на второ място идват недекларирания труд и недекларираната заетост. Много трудно при проверка се засича този проблем, тъй като много често работещите не сигнализират, не искат да свидетелстват, чакат някак си някой сам да намери нещо, което не е редно. Ако искаме да работи тази система, тя трябва да работи с хора, които са готови действително да излязат и да кажат : Аз имам такива права и моля действително да бъда защитен. Няма как без подобен вид сигнали да търсим достатъчно добър контрол.

Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на форум на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ съвместно с Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ в Бургас, който постави началото на Национална кампания под мотото „Икономика на светло за по-добро бъдеще”. На срещата присъстваха още министрите Владислав Горанов и Николина Ангелкова, Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, и Пламен Димитров, президент на КНСБ, кметът на Бургас Димитър Николов.

“Тогава, когато има сива икономика, целият пазар се изкривява. Все повече хора се убеждават, че социалното осигуряване не е данък, който някой някога плаща, а това са вноски от които всеки един работещ човек има интерес. Това са вноски които след това се отразяват в пенсията, това са осигуровки за трудова злополука, за безработица, за заболяване. Това на практика е спестовна книжка, в която всеки един работещ получава гаранция и защита. Има различни видове сива икономика. Това което най много се вижда е работата без трудов договор. Откакто се въведе изискването за регистрация до 3 дни след започване на работа, виждаме, че има значително подобрение. В някои страни от ЕС се иска тази регистрация да стане преди работника да започне работа в съответното предприятие. Така че това е една полезна мярка, която гарантира и защитава и работещите, и работодателите.

Работата на непълнолетни деца без разрешения на Инспекцията на труда също е част от сивата икономика, както и трудово възнаграждение над официално обявеното, извънреден труд извън договора, незаконно полагане на извънреден труд- това са форми които при наличие на трудов договор също са на сиво. Тази година е увеличен с 50 на сто броят на лицата между 16 и 18 години, които са били заети тази години. Не че са големи числата- малко над 1500 са общо за страната, така че тук се върви към осветляване”, каза още Ивайло Калфин. Той коментира също, че дневните трудови договори в селското семейство са 66 000 към вчераша дата с разбивка по култури. Това е икономика която излиза на светло по този начин, досега това изцяло е бил сив сектор, каза Калфин. Друга мярка която се взема за осветляването са ваучерите за домашни услуги- това също е вид заетост. Домашното подпомагане, услугите в дома също ще бъдат максимално защитени.

От тази година силно е намалена субсидираната заетост по разлрични програми. От началото на годината са открити малко над 145 000 работни места, от които 130 000 в лявата иконтомика и само 15 000 са свързани с различни програми за заетост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.