Избори 2015 - Доказалият се като кмет на Монтана Златко Живков: По делата ще ни познаете!

След четири мандата той продължава да работи устремено и смята за свой успех новите големи очаквания на хората

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Златко Живков за пети път ще търси доверието на хората и ще участва в местните избори през октомври. Кметът на Монтана получи предварителната подкрепа на 14 310 души, които в подписка заявиха, че застават зад решението му да се бори отново за кметското място. Подкрепиха го и Реформаторският блок и хиляди граждани, удоволетворени от променения облик на града. Живков неслучайно е издигнат от коалиция "Заедно за Монтана". В нея влизат партиите от Реформаторския блок, Българска нова демокрация и Партията на българските жени. Коалицията ще участва на изборите със свои кандидати за кметове в 21 села.

За да покажат, че твърдо стоят зад Живков, в Монтана бяха председателят на ДСБ Радан Кънев, депутатът от Монтана и лидер на Българска нова демокрация доц. Борислав Великов, зам.-председателят на СДС Румен Христов и един от лидерите на „България на гражданите” - Найден Зеленогорски.

"Реформаторският блок не сме ние четиримата тук, блокът е Златко Живков, защото той обединява, той е готов винаги да търси и да настоява този град да се променя към по-добро. Преминал е през всичко за 16 години и не се умори - успява да работи за Монтана и хората тук със същата енергия и устременост, както в началото", каза Радан Кънев. Според Найден Зеленогорски кметът е „истински мастер", а доц. Великов е сигурен, че Златко Живков печели със силата си да убеждава - гражданите, правителствата, Брюксел.

"Преди време един професор ми каза, че Монтана е

остров на икономическа динамика

в една индустриална пустиня. Сигурно е малко претенциозно, но е и вярно, защото в този град има над 2500 работещи малки и средни фирми. За 16 години успяхме да постигнем много. Над 200 милиона лева са инвестициите тук за последните 10 години. Монтана е една от трите общини в България заедно със София и Варна с най-много екопроекти. Уроците, които научихме, ни дават сили и възможност да вървим напред. Смятам, че можем да превърнем този град в едно още по-добро място. Поради тази причина имам дързостта да застана пред своите съграждани за пети път и да искам подкрепата им", заяви Живков.

По време на четирите му мандата на кмет община Монтана придобива европейски облик. Обновената инфраструктура и добрите административни услуги привличат инвеститори. Към по-големите предприятия като "Монбат", фирмата за велосипеди "Крос", завод "Прециз", завода за делтапланери "Ава спорт", месопреработвателната фирма "Гала", "Монтана Хидрауликс", "Берг Монтана фитинги", шивашките фабрики се прибавят базите на много търговци на селскостопанска техника. Край Монтана е изграден технологичен парк с площ 80 декара, в който се настаняват фирми с чужди инвестиции.

Днес Монтана е икономическият, спортният, културният и географският център на Северозапада - напук на политиците, които не забравят да припомнят, че този край е най-бедният в цяла Европа. Последните две години бяха твърде успешни за Монтана.

Вложихме над 100 млн. лева,

спечелени по европейски проекти. Само водният цикъл по програма "Околна среда" е на стойност 54 млн. лева, отчита Златко Живков. Рехабилитацията на водопроводната и канализационната мрежа завърши и Монтана е сред първите 15 града, които предлагат нови услуги в този сектор. Ремонтиран бе канал „Парта”, който беше една от проблемните точки в града. Заедно с изградените вече пречиствателна станция и модерното депо за твърди битови отпадъци общината се превръща в истински екологично чиста.

Хората тук също са доволни от инвестициите. С нов асфалт са почти всички улици. Реконструиран е Черният мост, който не беше пипан от построяването му през 1934 г., сега от него бдят соколи над Монтана. Завършиха ремонтите на централния площад "Алеко Константинов" и в Слънчевата градина, изграден е паркът край строящия се храм "Свети Дух", построени са още 6 спортни площадки. Модернизиран е стадион „Огоста”. Издигнати са паметници на Васил Левски и на писателя Йордан Радичков, роден в близкото село Калиманица. Гордост за града е реставрираната антична крепост "Кастра ад Монтанезиум".

"Най-голямото ми постижение са очакванията на хората от мен и от моя екип. Те разбраха, че нещата се случват и затова искат от нас още", казва Златко Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони