Брюксел хвали Варна за проектите по фонд "Солидарност"

"Варна е отличен пример за това как се подготвят проекти по фонд "Солидарност" към ЕС. Вие спазихте всички изисквания при подготовката на проектните предложения, съобразихте се изцяло с приоритетите на програмата, което ви направи най-големият бенефициент на безвъзмездно финансиране от фонда от всички останали градове в България".

Това заяви в морската столица Джон Уатер, представител на Европейската комисия, отговарящ за фонд “Солидарност” в Брюксел.

Уатер изрази задоволство от факта, че Варна не разчита изцяло на европейските средства, за да възстанови квартал “Аспарухово” след катастрофалното наводнение през миналата година, а ги ползва като допълващо финансиране към вече похарчените собствени и национални пари.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова припомни, че Варна получава малко повече от половината от отпуснатите досега 20 млн. лева по европейския механизъм за помощ.

Към момента е обявена обществена поръчка за изпълнител на рехабилитацията на двете дерета, които предизвикаха потопа в кв. “Аспарухово”, обясни от своя страна зам.-кметът на града Христо Иванов. За тяхната реконструкция са отделени 8 милиона лева. Останалите 2,4 млн. лева по програмата ще отидат за възстановяване проходимостта на дерето под завод “Елпром” и за повишаване устойчивостта на колектора "Виница - Варна", който пострада сериозно заради обилните валежи.

Представители на Еврокомисията ще предоставят практическа помощ на местната власт във Варна и ще следят за изпълнението на проектите. Според условията на финансирането те трябва да са завършени до октомври 2016 г.

Деница Николова обясни, че през следващия месец 30 общини в Южна България, които бяха засегнати от бедствия в началото на т.г., ще получат нови средства от европейския фонд “Солидарност”.

По думите общата сума е 12,5 млн. лева. Те ще бъдат разпределени между общини в областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Бургас.

Част от парите са за възстановяване на вече направени от кметствата разходи за различни спешни дейности, обясни Николова. Другите средства ще бъдат инвестирани най-вече в ремонти на инфраструктура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони