Квотите във ВСС ясни догодина

Новите текстове в конституцията, които ще определят окончателно разпределението на квотите в бъдещите съдийска и прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), най-вероятно ще бъдат гласувани след Нова година. Причината - сегашното разпределение няма да събере подкрепата на 180 депутати на второ четене, което се очаква да е след местния вот на 25 октомври, и заради това за третото гласуване ще трябва да се чака поне 2 месеца.

В сряда проектът за промени в конституцията заради съдебната реформа мина с 184 гласа „за“ и изненадващата подкрепа на „Атака“. В него се предлага съдийската колегия да се състои от 13 членове, сред които председателите на двете върховни съдилища, 6 членове избрани от Общото събрание на съдиите и 5 - от Народното събрание. Според приетия текст прокурорската колегия ще има 12 членове и ще включва главния прокурор, 4 членове, избрани от Общото събрание на прокурорите, 1 - от следователите и 6, избрани от парламента.

При инфарктните предговори при внасянето на проекта през юли ДПС искаха парламентът да избира 1 човек в съдийската колегия повече и 1 по-малко в прокурорската. Второто значи НС да няма превес над квотата, излъчена от прокурорите. ДПС обаче отстъпиха пред Реформаторския блок (РБ) и проектът бе внесен с предложеното от правосъдното ведомство разпределение на квотите. Подкрепа дадоха 3-ма от АБВ. След лятната ваканция от партията на Георги Първанов обявиха, че не са съгласни с предложеното разпределение. Ако то бъде променено обаче, РБ няма да подкрепят новите текстове и твърдят, че дори може да се оттеглят от мнозинството.

Така, ако на второ четене бъде гласуван сегашният текст с разпределението на квотите, той може да събере под 180 гласа, тъй като ДПС и АБВ засега са против. Нов текст губи подкрепата на 23 десни депутати, което значи над 160 гласа подкрепа. И при двата варианта следващото четене ще трябва да изчака поне два месеца, което значи, че ремонтът на конституцията може да бъде финализиран след зимната ваканция на депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини