Вадят ромите от общинския приют във Варна

66 роми от съборените през август незаконни коптори в "Максуда", които още живеят в общинския приют в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", трябва да го напуснат до края на седмицата. Това заяви шефът на общинската дирекция "Социални дейности" Любомира Комитска.

"Трябва да подготвим сградата за зимата и да осигурим нормален учебен процес на курсистите в СУПЦ. Въпреки че общината няма такова задължение, предложихме на тези хора алтернатива - да се настанят в почивната база на кметството в местността "Баба Алено" до Златни пясъци. Повечето обаче не искат и вероятно ще се наложи да ги изведем от СУПЦ принудително, ако подпишат протоколи за отказ", уточни тя.

Ромите не харесвали новия подслон, защото бил далеч от центъра на Варна. Част от тях отказали и предложената им от общината работа в сметопочистването и озеленяването. Според Комитска на едни заплатите им се видели ниски, а други нямали лични карти, тъй като ги били оставили като залог при лихвари. За разлика от събратята си по съдба, около 90 роми от съборените постройки вече излязоха под наем и си направиха адресни регистрации, за да получават помощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони