Парализиран американец извървя 3.5 метра благодарение на революционна технология

За пръв път в историята парализиран човек с прекъснат гръбначен стълб проходи отново след като учени от Калифорния изпхолзваха новаторска технология за улавяне на мозъчни вълни. Пациентът - 28-годишен американец - успял да извърви 3.5 метра буквално със силата на мисълта си, съобщиха световните медии.

Младият мъж се придвижвал в инвалидна количка от пет години - след инцидент, който го оставил парализиран от кръста надолу.

Досега усилията за възстановяване на възможността за собствен ход при сериозна гръбначна травма бяха свързани с роботизирани крака и екзоскелети, но за пръв път използваната технология разчита на мозъка да върши командната си роля в процеса. Към главата на мъжа били прикрепени електроди, които улавят сигналите на мозъка и ги препращат безжично към компютър, където са декодирани като команда за движение или стоене на едно място. Разкодираното съобщение след това е изпратено до микрокомпютър на колана на човека и оттам към нервните окончания, които задвижват мускулите в бедрата и прасците. По време на експеримента мъжът бил придържан с въжета за сигурност.

Преди да успее да извърви 3.5 метра американският пациент преминал продължителна подготовка, за да усвои с точност сигналите, които трябва да изпрати, за да бъдат разчетени правилно. За целта трябвало да наблюдава аватар на екран и със "силата на мисълта" да го накара да се движи. Освен това заради дългогодишното обездвижване били необходими и продължителни физически упражнения и режим, за да могат отвикналите му крака отново да поемат тежестта му. Подготвителнията курс отнел около 20 седмици.

Командите, които протичат в главата на пациента не са "премести левия крак, сега десния", а по-скоро - "движи се, спри", описват учените от Университета в Калифорния, които вече са публикували труда си в британски журнал за невроинженерство и рехабилитация. Освен това не изисква съсредоточено "обмисляне", а по-скоро е инстиктивно - по време на експеримента, докато пристъпвал, човекът успял дори да проведе кратък разговор с околните.

Изследователите вече са убедени, че дори след дълго време на парализа мозъкът не "забравя" как да дава команди за движение на крайниците и благодарение на правилните упражнения и техника, функцията може да се възстанови. За да може революционното откритие наистина да предизвика революция обаче, ще са необходими още много опити с различни хора. Засега има данни само от този единствен случай. Изследователите вярват, че ако разработят импланти на мястото на миникомпютрите и електродите, които сега са приложили, ефектът ще е още по-добър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии