27% от бензиностанциите на „Тракия“ с нарушения

В 27% от бензиностанциите по магистрала „Тракия“ в участъка от тунела „Траянови врата“ до Бургас са установени нарушения в използването на измервателните уреди. Това показа проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, извършена през август.

При проверките е установено, че при общо 218 средства за измерване нарушения има на 16 от тях. Без знаци от метрологичен контрол се оказали 15 средства за измерване, а един от нивомерите не бил пломбиран правилно. От агенцията обясниха, че колонките са спрени от употреба до привеждането им в съответствие с изискванията. На нарушителите са съставени протоколи с предписания.

Масираните проверки по бензиностанциите в страната започнаха към края на август. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пломбите на всички да бъдат сменени заради множеството нарушения. Като най-фрапантни отклонения се откроиха това на бензиностанция, която сипвала гориво с отклонение от 1,5 литра в ущърб на клиента. В резулат от проверките 22 хил. разходомера на бензиностанциите бяха препломбирани. Заради констатираните отклонения при пломбирането в сряда беше уволнен Димитър Станков, председателят на Българския институт по метрология, който отговаря за поставянето на пломби на измервателните устройства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика