Главното мюфтийство: Няма загинали българи при инцидента в Мека, предпочели са по-сигурен път

Няма загинали български граждани при инцидента в Мека, съобщават от Главното мюфтийство, цитирани от БГНЕС.

717 хаджии са починали, а 863 са ранени на пресечната точка на улица 204 и 223 в местността Мина-Кралство Саудитска Арабия. Това е една от главните артерии ,по които хаджиите осъществяват своя преход от Мина към Джемарата (мястото, където символично се замерва сатаната с дребни камъчета). Сред загиналите няма български граждани.

228 души са на поклонение от България с организацията на Главно мюфтийство и всички те са в добро здраве. Българските хаджии успешно осъществиха 20 километровия преход от местността Арафат през Мюзделифе и Мина до Мека. Половината от това разстояние се изминава пеш поради милионите хаджии, които ползват един и същи маршрут.

Инцидентът, при който стотици загубиха живота си, е станал в раните сутрешни часове, точно, когато и българските хаджии са на път. Те се спасяват от злощастното събитие само, защото техните организатори са предпочели по-дългия, но по-сигурен път.

На днешното празнично отбелязване на Курбан Байрам се включи и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който отправи специална молитва за душите на загиналите при инцидента.

Свещеното поклонение за българските хаджии, ще продължи до 15 октомври, допълват от мюфтийството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят