Ще пълним пропан бутан на бензиностанциите

Спорни промени в Закона за акцизите и данъчните складове предизвикаха бурни дискусии в бюджетната комисия в парламента. Оказа се, че според поправките, които комисията гласува на първо четене, потребителите ще могат спокойно да пълнят бутилки с пропан бутан за отопление на бензиностанции.

Поправката, която е внесена така в парламента от министерски съвет, бе обяснена на депутатите от Българската петролна и газова асоциация. В момента в разпоредбите има изрична забрана за това, а зареждането става в специализирани заводи. Там се следи за количеството на горивото в бутилките и за безопасността, така че да не се стига до инциденти.

“Поставя се под угроза живота и здравето на хората, не може бутилки да се пълнят на бензиностанции”, коментира Бедо Доганян от петролно-газовата асоциация.

Годишното потребление на пропан бутан за отопление в България възлиза на около 36 000 тона. Зареждането на бутилка в специализиран завод струва 22-23 лв. Нелегално това се прави и в момента на бензионостанциите за около 17-18 лв.

Депутатите в бюджетната комисия изразиха недоволство от повишаването на акцизните ставки на горивата за отопление. Според проекта на Министерски съвет се предвижда те да се изравнят с тези на горивата за автомобили. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова поиска от Министерството на финансите по-подробни разчети за ефекта върху потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес