Арестуваха извършител на серия грабежи

Отложиха делото „КТБ“

Отменена е грипната епидемия в Пернишка област

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси Индонезия

15 г. затвор за бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров

Верижна катастрофа затвори тунел Топли дол на „Хемус“, има пострадали Двама души за откарани в болница

10 000 лв. печалба от декар шафран

Монтана е пред грипна епидемия

Градският транспорт в София се движи нормално, трасетата са обработени срещу заледявания

Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

МРРБ дава 4,1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините

БЛС: Личните лекари нямат техническа готовност да се отчитат с касови бележки през НЗОК

Британец спря Григор Димитров на четвъртфинала в Мелбърн Българският тенисист загуби от Кайл Едмънд в четирисетов мач

Ресторант изгоря в София

Още злато от халколита открито край праисторическата могила Провадия-Солницата

Най-старото обработено злато в света (накитите от Варненския халколитен некропол) може да е открито случайно, но не е случайно съществуването му. Тези дни предположенията на специалистите, че в района на Варненските езера се е намирал древен златарски център, имат ново потвърждение – златна висулка, разкрита в некропола на праисторическата могила Провадия-Солницата. Находката тежи 2 грама, има капковидна форма с удължена долна част и е прегъната назад в горния край.

“Не знаем как и за какво е използван предметът, но е ясно, че е от началото на късния халколит, т.е. като Варненския некропол, и е произведен на същото място – разказа пред “Труд” ръководителят на експедицията проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН. – Разстоянието от Солницата до Варненския некропол е 37 км, т.е. това е един и същ регион, където през VІ-V хил.пр.Хр. се появява нов вид общество. Висулката е от най-късния некропол, който разкрихме. Подобни вероятно има и в по-ранни гробове, но засега просто не сме стигнали до тях. Тези, които проучихме това лято, са от около 4300 г.пр.Хр.”

Всъщност инвентарът, положен с покойниците, е беден. Висулката и други предмети са намерени в малки ями между отделните гробове. Предполага се, че са използвани при различни поменни ритуали. “Некрополът на Солницата не е бил просто място за погребване на мъртвите, а е използван като обредно пространство. Там явно древните са общували с мъртвите, защото през последните три-четири години между гробовете откриваме престижни находки, като медни сечива, игли, брадви, златната висулка, керамични съдове, мида спондилус”, коментира проф. Николов.

Освен некропола археолозите проучват и селището, и крепостната стена. Разкриват хиляди керамични съдове със специфична форма. В тях е наливана водата от солените извори, после са поставяни в специално изградени съоръжения, където тя се нагрява и изпарява, за да бъде добита солта – най-ценното нещо през епохата. Именно за да опазят богатството си, хората от Солницата в различни периоди са издигнали три крепостни стени от масивни камъни. Ширината на основите на част от тях достигат 3-4 метра. Може да се предположи, че височината на крепостите вероятно е надхвърляла 6 м.

Провадия-Солницата е на площ от около 7 дка в сравнително кръгла форма. Хората се заселват там заради солените извори около 5500 г.пр.Хр., показва радиовъглеродната датировка.

Вече 11 г. експедицията проучва могилата, за която от 2005-а насам пишат най-престижните научни археологически издания. След двумесечните разкопки през 2015 г. проф. Николов прави три основни извода: “Този сезон е важен, защото потвърди всички досегашни предположения на екипа ни: това е най-старият солодобивен център в Европа; тук е открито добиването на сол чрез изваряване на водата от близките солени извори; тук се намира най-старата крепост в Европа.”

2 млн. лв. са нужни за проучването на Солницата

2 млн. лв. са необходими, за да завършат проучванията на най-древния град в Европа, Провадия-Солницата. Това обяви пред журналисти проф. Васил Николов, който ръководи екип от 30 работници и археолози, проучващи праисторическата могила. За тази година обаче Министерството на културата отпуска едва 14 000 лв. за обекта, познат по света и като древния Монетен двор на Европа, за разлика от 2014-а, когато екипът разполага с 50 000 лв.

“Общият бюджет за всички археологически проучвания това лято бе 500 000 лв. Работихме 2 месеца благодарение на “Солвей Соди” и “Провадсол”, на чиято територия е обектът. Сега подготвяме за зимата откритите три радиални каменни крепостни стени”, уточни професорът.

Огромното препятствие пред пълното проучване на Провадия-Солницата е намиращата се над нея тракийска надгробна могила от много по-късен период. Тя е на върха на Солницата и за да се стигне до праисторическите богати двуетажни къщи, трябва да се намесят специалисти траколози и да се изринат тонове пръст, пълна вероятно с находки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.