30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Бялата мряна по река Искър тръгна

Чак до декември тази риба е във вихъра си в притоците на Дунав

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Астрономическата есен настъпи тази седмица, а с нея дойде и най-доброто време за активен риболов на бяла мряна. В последните години тази риба се утвърди като един от най-желаните обекти за въдичарите по нашите реки. Причина за това е изключителната борбеност на тези екземпляри, които освен всичко друго достигат и внушителни размери – до 3-4 кг в средното течение на река Искър и двойно повече в Дунав. От края на септември, та чак до декември е сезонът, в който с особен успех може да се замята за тези мустакати рибоци.

Типичните местообитания на белите мрени са реките със сравнително бързо течение. Обичат проточната вода и чакълестото дъно. Видът се среща в река Дунав и нейните притоци. В Южна България все още не намира подходящи условия за живот. Щом времето застудее, рибите започват постепенно да се групират на огромни пасажи в определени участъци от реките.

В средното течение на река Искър това са местата около град Роман, град Червен бряг, селата Кунино и Карлуково. Новопостроените ВЕЦ-ове в последните години нарушиха естествената миграция на рибите. Хабитатът им бе унищожен, а с това и популацията по тези места рязко намаля. Все пак все още има надежда, че бялата мряна ще успее да се приспособи към новите условия, повлияни от човешката ръка. Има я и в най-долното течение край село Гиген, където могат да се измъкнат дори трофейни екземпляри. Бялата мряна се търси веднага след дебелите бързеи или в разливите, но в никакъв случай не в тиха и спокойна вода. Задължително дъното трябва да бъде каменисто и стръвта да се влачи долу. Не търсете дълбочини по-големи от два метра. По тези позиции се замята или с болонезе, или с фидер. За да отсеете набезите на дребните рибки, захранвайте само с варено жито. Най-добрата примамка си остава грозд от бели червеи.

По река Дунав бяла мряна успешно се мами с примамки като сирене и кашкавал. Резултати дават и земните червеи. Местните въдичари там от години ползват една съвсем нетрадиционна стръв, която обаче е магнит за най-едрите бели мрени. На куката се закачат пресни пилешки черва. На тях могат да налетят риби по над 4-5 кг, а освен това съвсем реалистично е да се чака и атака от сом.

Сега се събират

жълъдови червеи

Жълъдовият червей е една не толкова популярна стръв у нас. Използва се при риболов на речни видове като кефал, скобар, морунаж, брияна. Наподобява белия червей, но е по-голям и има обособена жълта главичка. Напоследък се продава във все повече риболовни магазини, но можете да си го набавите и сами. За целта есенно време се събират жълъдите от дъбовите дървета и се поставят на сухо място в мрежеста торба. Самите червеи сами изпадат отдолу, като трябва да монтирате дълбок съд с пясък, където да се запазват живи. Този вид стръв се среща и в кестените през есента.

Най-добрият сезон за риболов с жълъдов червей е зимата и пролетта, когато червеите все още не са се превърнали в мухички. Лови се на плувка с неголяма кука №14-16. Когато ги има, едрите кефали рядко остават безразлични към това мезе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.