На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Бялата мряна по река Искър тръгна

Чак до декември тази риба е във вихъра си в притоците на Дунав

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Астрономическата есен настъпи тази седмица, а с нея дойде и най-доброто време за активен риболов на бяла мряна. В последните години тази риба се утвърди като един от най-желаните обекти за въдичарите по нашите реки. Причина за това е изключителната борбеност на тези екземпляри, които освен всичко друго достигат и внушителни размери – до 3-4 кг в средното течение на река Искър и двойно повече в Дунав. От края на септември, та чак до декември е сезонът, в който с особен успех може да се замята за тези мустакати рибоци.

Типичните местообитания на белите мрени са реките със сравнително бързо течение. Обичат проточната вода и чакълестото дъно. Видът се среща в река Дунав и нейните притоци. В Южна България все още не намира подходящи условия за живот. Щом времето застудее, рибите започват постепенно да се групират на огромни пасажи в определени участъци от реките.

В средното течение на река Искър това са местата около град Роман, град Червен бряг, селата Кунино и Карлуково. Новопостроените ВЕЦ-ове в последните години нарушиха естествената миграция на рибите. Хабитатът им бе унищожен, а с това и популацията по тези места рязко намаля. Все пак все още има надежда, че бялата мряна ще успее да се приспособи към новите условия, повлияни от човешката ръка. Има я и в най-долното течение край село Гиген, където могат да се измъкнат дори трофейни екземпляри. Бялата мряна се търси веднага след дебелите бързеи или в разливите, но в никакъв случай не в тиха и спокойна вода. Задължително дъното трябва да бъде каменисто и стръвта да се влачи долу. Не търсете дълбочини по-големи от два метра. По тези позиции се замята или с болонезе, или с фидер. За да отсеете набезите на дребните рибки, захранвайте само с варено жито. Най-добрата примамка си остава грозд от бели червеи.

По река Дунав бяла мряна успешно се мами с примамки като сирене и кашкавал. Резултати дават и земните червеи. Местните въдичари там от години ползват една съвсем нетрадиционна стръв, която обаче е магнит за най-едрите бели мрени. На куката се закачат пресни пилешки черва. На тях могат да налетят риби по над 4-5 кг, а освен това съвсем реалистично е да се чака и атака от сом.

Сега се събират

жълъдови червеи

Жълъдовият червей е една не толкова популярна стръв у нас. Използва се при риболов на речни видове като кефал, скобар, морунаж, брияна. Наподобява белия червей, но е по-голям и има обособена жълта главичка. Напоследък се продава във все повече риболовни магазини, но можете да си го набавите и сами. За целта есенно време се събират жълъдите от дъбовите дървета и се поставят на сухо място в мрежеста торба. Самите червеи сами изпадат отдолу, като трябва да монтирате дълбок съд с пясък, където да се запазват живи. Този вид стръв се среща и в кестените през есента.

Най-добрият сезон за риболов с жълъдов червей е зимата и пролетта, когато червеите все още не са се превърнали в мухички. Лови се на плувка с неголяма кука №14-16. Когато ги има, едрите кефали рядко остават безразлични към това мезе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.