Над 150 български шофьори бедстват между Сърбия и Хърватия

Границата между Сърбия и Хърватия е затворена за тирове в двете посоки. Това е причината над 150 български шофьори да бедстват там без храна, вода и тоалетна, стана ясно в ефира на предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова тв.

От сръбската страна на границата в момента се намира Пенчо Пенчев, който вече пети ден е принуден да чака без обяснение. В неделя той се е опитал да мине границата с Хърватия. „Първо ни спряха, защото имало бежанци, които са на сръбско-хърватската граница и не може да минем заради тях. На следващия ден ни казаха, че има някакъв проблем между Сърбия и Хърватия с разрешителните за товарните автомобили. Днеска, като питахме, ни казаха съвсем друга версия и всеки вдига рамене, а ние си седим тук вече пет дни без вода, храна и тоалетна. Без нищо”, казва Пенчев. По думите му, никой не може да каже колко още време шофьорите ще седят на границата.

На бежанците из Европа раздават дрехи, палатки и храна, а на шофьорите никои нищо не дава. Единствено сръбски частни транспортни фирми вчера раздали по шише вода на собствени разноски, за да помогнат на своите колеги.

Бил е проведен протест от шофьорите във връзка със ситуацията на хърватската граница. Хърватските власти обаче заявили, че Сърбия не е в Европа и не могат да им наложат да отблокират границата. „Вече не знаем на кой да се оплачем. Седим тук пет дни като прошляци. Тук има само 170 камиона български, а опашката е 25 километра”, казва още нашенския тираждия.

По думите му, хората ходят до тоалетна в гората, а храна си набавят, като пътуват на групи до близки магазини. „10 години такова нещо не съм видял. Ако продължи, ще си намразя професията”, казва още Пенчев.

Димитър Крумов е от другата страна на границата. „Ние тук сме като кучета. Това е! На мигриращите им се дават палатки, вода, чаршафи, хляб, а ние седим тук по четири дни буквално като кучета”, казва Крумов.

При това, по неговите думи, бежанци никъде няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини