Теч на сярна киселина в Смядово

Заради теч на сярна кисилена от корозирала цистерна на химическите заводи в град Смядово е приведен план за защита при промишлени аварии. Няма опасност за населението, категорични са експертите от “Пожарна безопасност и защита на населението”.

През час се правят замервания в река Смядовска, която потече жълта, но до момента всички показатели са в норма. От ГД "ПБЗН" са изпратили допълнителни сили и средства – специализирани автомобили, цистерни и помпи от София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас. След вторичен оглед ще бъде решено дали да бъде претоварена в друг контейнер, или ще се прави неутрализация на киселината. Следят се източниците на питейна вода в Смядово, водата е годна за пиене. Към момента няма опасност от замърсяване. На място всеки момент ще пристигне ст. комисар Красимир Шотаров, Директор на дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По разпореждане на управителя на ВиК Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството извършват замерване на киселинността на водоизточниците на всеки два часа. По данни от 20.00 ч. на 24 септември пробите от шестте водоизточника, които захранват град Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които захранват с вода селата Янково и Бял бряг. Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8.30ч. днес /25 септември/ и няма опасност за населението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони