Лиляна Павлова: Има необходимост от магистрала между София и Солун

Трафикът от София до Солун доказва необходимостта от магистрала в този участък. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на подписването на договорите за проектиране, строителство и супервизия на автомагистрала „Струма“ - ЛОТ 3.3“, съобщи "Фокус".

Министър Павлова заяви, че днес дава старта на изграждането на дългоочаквания участък от АМ "Струма" - ЛОТ 3.3. Това е една част от проекта за изграждането на автомагистралата през Кресненското дефиле. Това е и първият проект, който започва своята реализация по линия на Оперативна програма "Транспорт" 2014 - 2020г.", посочи министър Павлова. По думите ѝ, от АМ "Струма" остават да бъдат изградени още около 62 километра. "Това е целият ЛОТ 3. Този ЛОТ е разделен на 3 основни подучастъка. ЛОТ 3.1 започва от Благоевград, където следващите дни и седмици ще завърши строителството. Имаме и един подобект – тунелът на Железница. Следващият участък е Кресненското дефиле, а участъкът, за който договор сключваме днес, е от Сандански до Кресна", коментира още министър Павлова.

"Успяхме в кратки срокове, след като получихме мандат през миналата седмица от Министерски съвет, да подпишем договор за безвъзмездна помощ, за да може още преди самият проект да е окончателно одобрен от ЕК, ние да сключим договор с избрания изпълнител и да започнем работа", обясни още тя.

Проектът на ЛОТ 3.3 на АМ "Струма" включва 9 мостови съоръжения и 2 големи пътни възела, съобщи Палова.

"Всичко това трябва да бъде прецизирано и допроектирано с точни параметри, за да имаме детайлен технически проект и разрешение за строеж. Отделно от това започваме всички необходими дейности за извършването на отчуждителни процедури, което е важен елемент, за да може успешно да издадем разрешението за строеж", обясни министър Павлова.

По думите ѝ, след приключването на процедурите, още в началото на строителния сезон на 2016 година, фирмата-изпълнител ще може да започне работа.

"Сключваме предсрочно договорът с изпълнителя на ЛОТ 3.3 на АМ "Струма", за да започне работата незабавно. Какво предстои от тук нататък? Днес сключихме договор за строителство и строителен надзор, но този тип проекти е на принципа на така нареченият "инженеринг". Това означава, че строителя има първия и основен ангажимент да допроектира началния проект за изграждането на участъка", посочи министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес