Йорданка Фандъкова: Зададохме посоката на развитие и променяме София с бързи темпове

Имаме ясна визия и план за развитието на София. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, при представянето на програмата си за управление на София 2015-2019 в НДК.

Йорданка Фандъкова благодари на гостите, колегите, приятелите и софиянците доверието през последните 6 години.

"Благодарение на него работихме много и постигнахме видими резултати. Зададохме посоката на развитие на града и го променяме с бързи темпове", заяви тя. "Винаги съм заставала пред Вас с ясни ангажименти и конкретни проекти.

Вярвам, че на честното и открито отношение се гради доверието, което получаваме. А силата е не в обещаното, а в постигнатото", категорична е тя. "Вярвам, че София става по-добър град за живеене, по-добър за децата ни, за младите, за работещите, за възрастните и за хората в неравностойно положение. Гордеем се с постигнатото и знам, че има още много работа за вършене. Затова отново искам вашето доверие.

"Подготвили сме амбициозна програма, която стъпва на постигнатото и развива София като "Зелен град", фокусиран върху по-добрите условия на живот за хората. Това са по-чистият въздух, намаляването на шума, чистата околната среда, пестенето на енергия", каза още тя и добави, че всичките проекти, по които работят, са мерки в тази посока.

Важен приоритет в зелените политики е енергийна ефективност – въведохме мерки в 90% от общинските сгради и в над 170 общински училища и детски градини.

"Осигурихме дългосрочно решение на въпроса с чистотата като построихме най-модерния завод за преработка на отпадъците на Балканите", заяви Фандъкова.

"Преодоляхме опити за забавяне и политическите игри, но се справихме, защото имахме много ясна цел, в която твърдо вярвахме. Затова получихме и доверието на Европейската комисия и реализирахме в София най-големия европейски проект в областта на екологията", посочи още тя.

"Тази година спряхме от движение последния икарус като символ на остарелия градски транспорт и продължаваме да обновяваме градския транспорт – готови сме с проекти за закупуване на нови автобуси, трамваи и електробуси. Освен екологичен градски транспорт сме подготвили и проекти за цялостна веломрежа, в която да свържем велоалеите, които изграждаме", заяви кандидатът за кмет на Столична община. "Новите технологии са част от зелените политики – затова въвеждаме и системата за управление на трафика, която намалява времето за придвижване, вредните емисии и дава предимство на градския транспорт", добави тя.

"Новият ни приоритет е създаването на електронна платформа за споделяне на идеи за развитието на София и за обсъждане на бъдещи проекти на общината. Дигиталните технологии дават възможност повече граждани да участват в управлението на града и ние сме длъжни да ги използваме", смята Фандъкова.

По думите й, сигурността е стратегически приоритет за всеки голям град. "Създадохме системата за видеонаблюдение, която разширяваме и изграждаме електронни системи за превенция", обясни тя.

"Отворихме Столичната община за граждански инициативи и проекти – с програмите, които създадохме - програмите "Култура", "Европа" и за Младежки дейности, както и консултативните съвети, в които работят водещи специалисти и експерти в различните сфери и ни помагат да взимаме правилни решение за града", допълни Фандъкова.

"София е град на младите, на предприемчивите и на работещите хора – и трябва да продължим да я развиваме като град, който дава възможности и чертае нови перспективи. Започнахме процес на отваряне на административните данни и съм убедена, че това ще помогне за намиране на иновативни решения за по-добра градска греда и ще стимулира инициативата и предприемачеството в града", заяви Фандъкова.

Тя изрази убеденост, че повече публичност и контрол гарантират повече сигурност и инвестиции. "Тази година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се световни градове, в топ 3 сме на европейските градове по стартиращи компании. Вчера имахме специална среща с млади предприемачи в ИТ сектора и представителите на „Гугъл” заявиха интерес на своята компания към София за отваряне на обучителен център, което е поредна стъпка в подкрепа на предприемчивите млади хора и за развитие на ИТ сектора в града ни", посочи тя.

По думите й, големият капитал на София са младите, амбициозните, професионалистите и ние трябва да им дадем добра среда, за да останат, да работят и да градят бъдещето си тук.

* Избори 2015 - платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини