Задържаха българин в Стара Загора, издирван от Интерпол в САЩ

По искане на Окръжна прокуратура Стара Загора с определение на съда е задържан 31-годишният български гражданин Калоян Драгиев, обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол.

Драгиев е задържан по повод постъпило искане от съдебните власти на САЩ, в което са посочени обвиненията, заради които се издирва, и законите, които е нарушил, а именно - кражба на лични данни в 99 случая, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп - 18 случая, притежаване на средства за неправомерен достъп и други, като максималното предвидено наказание е 30 години лишаване от свобода.

Декларирано е намерението на съдебните власти на САЩ да искат екстрадиция на Драгиев, съобщиха от Прокуратурата..

Искането е за временно задържане т.е за срок от 60 дни и отговаря на изискванията на чл.13 от ЗЕЕЗА и чл. 11 ал.2 и 3 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.

Окръжен съд - Стара Загора е преценил, че Калоян Драгиев може да се отклони от наказателно преследване и да се укрие, и е наложил мярка „временно задържане“ за 60 дни преди процедурата по екстрадиция.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право