Засилен наплив на бежанци в Унгария и Сърбия, напрежение на границата

Леко се е засилил и напливът в Унгария, където в четвъртък са влезли 8104 мигранти след рекордните 10046 души в сряда. Тези бежанци пристигат предимно от Хърватия, след като Будапеща затвори границата си със Сърбия на 15 септември.

Загреб заяви, че в четвъртък е преброил 8500 новопристигнали, което означава, че от 15 септември броят на преминалите през Хърватия мигранти е достигнал 55000 души, предава Фокус.

На границата между Македония и Гърция, където на ден преминават между 3 и 4 хиляди пътуващи към Сърбия бежанци, също е натоварено. В същото време, според сръбския Червен кръст напливът в страната от България също се е засилил, въпреки че това е по-малко използван маршрут.

Ситуацията на пътя на сръбско-хърватската граница остава напрегната заради ограниченията за движението на сръбски коли, които бяха въведени от Загреб в знак на протест срещу действията, с които Белград улеснява транзита на бежанците към Хърватия.

Унгария и Австрия също имат подобен спор, за чието разрешаване днес във Виена ще се срещнат лидерите на двете страни – Виктор Орбан и Вернер Файман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят