Клайдерман расте в Шумен

Тонислав Троев от Шумен е само на 14 години, но вече свири и най-трудните мелодии на френския виртуоз Ричард Клайдерман. Използва оригиналните партитури. Открил ги в интернет и се трудил денонощно над "Балада за Аделина", "Ромео и Жулиета", "Диви цветя", "Аве Мария", "Любовна история"...

За тези, които се чудят как дете е успяло да се сдобие с нотите - малкият вундеркинд е пълен отличник на СОУ "Панайот Волов", а тази година е приет в паралелка с технологичен профил "Защита на информацията". Освен че е невероятно музикален, е малък „бог“ по история, философия, английски, рисуване и компютри.

В репертоара на тийнейджъра вече има над 70 произведения. Изпълнява ги на елeктронно пиано, но и на класическо. Реакцията на публиката му дава смелост да направи решаваща крачка към своя идол Клайдерман. Решил е, когато пианистът дойде за концерта във Варна на 5 декември, да го посрещне с негови мелодии пред Двореца на културата и спорта. Надява се световно известният музикант да не го подмине.

Тони забелязал, че хората се вълнуват от музиката му още докато свирил при представяне на книгата "Ден и нощ" на Емил Елмазов в Шумен тази пролет. След това на годишната среща на Националната мрежа за децата във Велико Търново шуменецът презентирал училищното радио, но се превърнал неочаквано и в музикален фон на цялото събитие. Тони не носел ноти, но омагьосаните посетители присядали да го слушат като на концерт.

За този щастлив миг Троев-старши обяснява: "Ролята на бащите е да задават определени културни модели, а дали ще ги осъществят децата е друг въпрос. У нас често се слушаха изпълненията на Ричард Клайдерман. Белият роял и "Балада за Аделина" ни бяха фиксидея. Никой не вярваше, че един ден тази мечта ще бъде реализирана."

Тонислав вече е получил признанието на българи и чужденци по нашето Черноморие. Das ist kleine Klayderman - удивлявали се германци на музиката му. Френски журналист три дни идвал да слуша безплатните концерти на малкия виртуоз. Дами не криели сълзите си. Руснак не се сдържал, като чул музиката на "Русское поле". Обяснил, че от години живее в Чикаго, а песента го развълнувала до дъно. Българин пък се "предал" на "Сбогом, моя любов" на Васил Найденов. Според Тони от мелодиите, които изпълнява с много чувство, A comme amour на Клайдерман е докоснала най-много хора.

"Това са катарзисни сълзи", разсъждава бащата, който е философ по образование. Има магистратура по психология и практикува. Разказва, че вече прилага въздействаща плейлиста на сина си върху пациенти.

Тони е фен и на българските мелодии, сега разучава нотите на "Вземи огин, запали ме" на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“.

Младежът свири от първи клас, но прекъснал уроците по пиано и солфеж по финансови причини. От две години отново посещава учителката си Ралица Крумова, а тя е категорична, че талантът трябва да се развива и с класика. Три денонощия Тони се борил с трудния Валс №7 на Шопен. Баща му го сварил да свири и през нощта на намален синтезатор, за да не пречи на съседите. Обещал му е догодина да посетят Шопеновите празници в Полша, колкото и да струва подобна екскурзия.

Голямото завоевание на Тонислав от тази година освен музикалния фурор е 13-ото място на Националната олимпиада по история и цивилизация. Преподавателят му Пламен Йотов е категоричен, че на тази възраст не е знаел колкото ученика си. След успеха Тони имал право да продължи образованието си в Националната гимназия за древни езици и култура в София, но предпочел да остане в родния град.

На националния конкурс за малки философи "Малкият принц" шуменецът се наредил в първата десетка сред деца от 62 училища. На Национално състезание по речеви и комуникативни умения на английски език малкият умник станал четвърти след три деца с родители англичани. Тони спечелил и златен медал на Световния конкурс за абстрактна детска рисунка. Творбата му била избрана сред над 7300 произведения от 44 държави.

Затова някои съученици му викат „зубър“, но противникът на чалгата не се обижда. Разказва, че чете, откакто се помни. Първите букви съединил в думи, когато бил на три години и половина. Баща му го водел към детската градина и там детето зърнало и прочело транспарант, който още стои: "Искам да играя по чиста и зелена трева."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл