Спряха принудително леярна в "Монтюпе" в Русе, откриха и други замърсители

Инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти на "Монтюпе" край Русе е пломбирана заради доказаното изпускане на вредни емисии във въздуха, съобщи директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. Принудителната мярка е наложена от 13 до 16 ч. в петък следобед.

"Не беше отказан достъп, но се забави техническото изпълнение на пломбирането", уточни екошефката. Въпреки отказа на дружеството да приеме официално заповедта за спиране на част от производството, тя е връчена по Административно-наказателния кодекс. Обжалването й пред МОСВ и Административния съд не спира изпълнението й. Забраната ще важи, докато дружеството не изпълни изискванията на издаденото комплексно разрешително за работа.

"Спряна е само една леярна за леене на глави за "Ауди", обясни Лилия Атанасова. От 8 карусела в "Монтюпе" работят още 3, един е учебен и останалите могат да се включат. От завода за заявили, че работят само през деня. Изискани са справки от Областната инспекция по труда за работните часове от 13 септември досега. Освен наложените 2 глоби за 14 400 лв., е издадено наказателно постановбение за 35 000 лв.

При контролните проверки на 17 от 35 други предприятия в източната промишлена зона на крайдунавския град са засечени и други нарушения. В Лубрика" са установени превишени концентрации на серни оксиди от изпускащо устройство и използвано неразрешено гориво. На фирмата ще се връчи наказателно постановление.

В цех за обработка на кожи са открити много животински мазнини, които генерират неприятни миризи и изгаряни отпадъци от автомобилни гуми и кабели. Собственикът не е представил разрешително за дейността си. Край село Николово екоинспектори се натъкнали на свинеферма, в която животински продукти са доставяни с открит камион. Заради липсата на пречиствателни съоръжения заблатените терени от течни торови маси миришели ужасно. Открити са и много "огнища на нерегламентирани отпадъци в крайни квартали на Русе, където се изгарят отпадъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини