Жена почина от антракс в село Оброчище

73-годишна жена от добричкото с. Оброчище е починала от антракс в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Това потвърди за "Труд" изпълнителният директор на болницата проф. Жанета Георгиева.

Пациентката била настанена преди 2 дни заедно със сина си, който обаче е в стабилно състояние. Първите проби от изследванията на пациентката показали, че е заразена с антракс, в момента се очакват резултатите от повторната проба.

Майка и син прихванали опасната зараза, след като 17 септември семейството заколило болна овца, без да информира ветеринарен лекар, обясниха от пресцентъра на БАБХ.

Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ в Добрич научила за случая, след като състоянието на пенсионерката се влошило и тя била настанена в болница. Тя се заразила, след като се порязала на кост от болното животно, а синът й - докато го колел.

Още 5 души, които са имали досег с овцата, са поставени на антибиотична терапия. За щастие, фамилията не е продала от заразеното месо, уточниха от БАБХ. Оттам допълниха, че в Оброчище антракс не е имало от над 30 г. и призоваха всички жители да сигнализират ветеринар при най-малко съмнение за болно домашно животно. Вчера в селото бяха ваксинирани 578 овце, говеда и коне, а днес ще бъдат имунизирани и останалите около 150 кози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини