Учени от SETI: Извънземните ни говорят, но ние не ги чуваме

В този момент, докато пиете кафето си и четете вестника, напреднала извънземна цивилизация може да се опитва да се свърже със Земята. Но въпреки всички усилия, които полагаме, може и да не съзнаваме това просто защото не разполагаме със средствата, с които да уловим сигнала. Поне така твърди д-р Натали Каброл, която търси извънземен живот в института SETI в Калифорния.

Пред „Дейли мейл” Каброл заявява, че може би сме по-близо до откриването на безядрени едноклетъчни форми на живот в нашата Слънчева система и на интелигентен живот извън нея. Тя вярва, че много скоро ще намерим извънземни организми близо до Земята и копие на нашата планета в друга галактика. Откриването на интелигентен живот обаче може да не се окаже толкова лесно. Най-вече заради собствения ни ограничен поглед на Вселената.

„Вижте колко много прогрес постихнахме през последните 100 години, започва д-р Каброл. - Ако някъде там има цивилизация, която е само 1000 години по-стара от нас, кой знае какъв вид технологии и какъв прогрес са постигнали. Както и как комуникират те. Ние просто се движим по повърхността. Гледаме на Космоса от точката, в която се намираме. Склонни сме да си задаваме въпроси по начина, по който сме способни, но какъв е мисловният процес на една извънземна цивилизация няма как да знаем.”

Към момента търсенето на извънземен живот се основава на улавянето на оптични и радиосигнали. По-рано през тази година учени засякоха серия от мистериозни пулсиращи сигнали, идващи отвъд нашата Слънчева система. Интересът към тях нарасна, когато се появи изследване, което показа, че сигналите следват много специфична схема на излъчване. Астрофизиците определят така наречената единица на дисперсия, която представлява времето през най-високите и най-ниските честоти на радиосигнала. Така учените могат да установят на какъв интервал се излъчват и от какво разстояние. Изследването на бързите радиовпръсквания установи, че интервалите между всяка пулсация са множители на числото 187,5.

Резултатите предполагат пет възможни източници на сигналите - всичките на сравнително еднакво разстояние от Земята, на милиарди светлинни години. „Това може да бъде и извънземна форма на живот”, престрашават се да твърдят изследователите. Доктор Сет Шостак, главен астроном и директор на SETI, коментира: „Тези пулсации могат да бъдат „аларми” от други общества и планети, които се опитват да комуникират с други интелигентни форми на живот. Според д-р Каброл търсенето на радиосигнали е само единият от начините за установяване на извънземни форми на живот. „Надяваме се, че другите цивилизации правят същото като нас, но те може да използват и други средства. Трябва да разчитаме малко и на собственото си въображение, за да се опитаме да разберем какво правят извънземните, и да разработим нови методи за изследване.

Институтът в момента е съсредоточил усилията си върху оптическите и радиосигналите, но трябва да се изследва и това какво влияние оказва цивилизацията на своята среда за времето, през което се развива. Ние се водим напреднали в известен смисъл, но като цяло сме доста млада цивилизация. Играем си с технологиите, но не сме запознати достатъчно добре с правилата. Не се намираме в равновесие с околната си среда и оттам идват проблемите с климатичните промени. Ето къде е директната връзка между извънземната цивилизация и климата. Има времеви отрязък, в който се очаква, че една цивилизация ще достигне до този дисбаланс, до който сме достигнали ние сега. През този отрязък се забелязват промени в атмосферата на планетата, които не трябва да бъдат там. Когато търсим доказателство за извънземни цивилизации, може да се оглеждаме и за това. И това е просто пример”, обяснява Натали.

Нейното виждане съответства с това на астронавта Джон Грънсфелд, който по-рано през тази година заяви, че ако съществуват извънземни форми на живот, те вече са наясно с нашето съществуване. Според него напреднала извънземна цивилизация може да ни забележи отдалече заради промените, които сме нанесли в атмосферата на Земята. „Поставили сме своя подпис в атмосферата, който е гаранция, че някой с голям телескоп ще ни засече, каза Грънсфелд на научна конференция в Чикаго. - Ако има живот някъде там, интелигентен живот, те ще знаят, че ние сме някъде тук.”

През април Елън Стофън, главен научен ръководител на НАСА, заяви, че може и да открием доказателство за извънземен живот през следващите 20 до 30 години. „Знаем къде да търсим, знаем как да търсим и в повечето случаи разполагаме с необходимите технологии, за да го направим.” Според учените въпросът не е дали, а кога. „Не говорим за малки зелени човечета, продължава Стофън. - Говорим за микроорганизми.” Изказването й се появи, след като НАСА откри вода на неочаквани места. Джим Грийн, също от НАСА, посочва, че скорошно проучване атмосферата на Марс установява, че 50% от северната химисфера на планетата преди е била покрита с океани. Същото изследване откри, че на планетата е имало вода 1,2 млрд. години. „Мислим си, че е необходим много дълъг период от време, за да може формите на живот да станат по-сложни.”

Изследователите смятат, че след като веднъж минем отвъд Червената планета, която малко или много прилича на Земята, вероятността да намерим форми на живот, подобни на нашите, намалява. Според тях едно поколение ни дели от срещата с друга цивилизация в нашата Слънчева система. С помощта на „Хъбъл” учени наскоро се сдобиха с доказателства, че спътникът на Юпитер - Ганимед, има солена вода. Луната на Юпитер - Европа, и сателитът на Сатурн - Енцелад, също имат вода под повърхността си. А това според НАСА означава, че те притежават трите елемента, които са необходими за живота такъв, какъвто го познаваме.

На същата научна конференция през миналата година Чарлз Болдън от НАСА беше още по-смел в прогнозите си. Според него ще осъществим контакт с извънземна форма на живот през следващите 20 години и има вероятност тя да бъде извън нашата Слънчева система. НАСА планира да вземе проби за изследване от Марс през 2020 г. Десетилетие по-късно е планирано да се изпратят и астронавти на Червената планета. Предвидена е мисия до Европа, която може да се случи най-рано през 2022 г. Само след три години НАСА ще изпрати телескоп, чиято мисия ще бъде да проучва подобни на Земята планети. Моментът на срещата наближава. Дали обаче ще останем доволни от края й?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл