Очакват се сделки на банковия пазар

Ще станем свидетели на още сделки на банковия пазар у нас, а кредитните институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат особено атрактивни за купувачите. Това съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов в интервю за Ройтерс.

„Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял“, коментира той, но не посочи кои лица проявяват интерес към подобни сделки. Според него, като се имат предвид слабият ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в Европа, консолидацията в банковия сектор е очакван процес.

Възможно е да има размествания на пазара сред банките с гръцки собственици. Тези трезори държат около една пета от активите на банковата система у нас, но може да се освободят от част от тях във връзка с отпуснатата държавна помощ на банките-майки в южната ни съседка. Наскоро беше съобщено, че Пощенска банка ще придобие клона на Алфа банк у нас. Не са изключени и нови придобивания.

От ОББ, в която акционер е Националната банка на Гърция, обясниха пред „Труд“, че при тях няма информация да е стартирала процедура по продажба на банката. Такъв вариант - унгарската ОТП, която е собственик на нашата Банка ДСК, да купи ОББ и поделенията на Националната банка на Гърция в България, Румъния и Сърбия, съобщава Ройтерс. „Труд“ изпрати запитване до унгарската финансова група, но до редакционното приключване на броя не беше получен отговор.

Според Калин Христов през тази година ще има слаб ръст на кредитирането, „близък до нула“. Едва през 2016 г. може да се очаква ръст от 1,6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси