Путин: Не съм цар, трябва да спася Асад (обзор)

Белият дом и Кремъл се карат кой е инициирал срещата с Обама

Владимир Путин призна, че целта на военната му намеса в Сирия е да спаси кожата на президента Башар ал Асад.

Тв каналът Си Би Ес показа части от пространно интервю с руския държавен глава за предаването „60 минути“ по повод предстоящото му първо от 10 години участие в сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

На въпрос на водещия Чарли Роуз дали Русия всъщност не цели да спаси Асад, Путин отговори: „Ами, прав сте.“ И обясни, че свалянето на режима в Сирия ще създаде ситуация, подобна на тази в Либия и до голяма степен в Ирак, където цари хаос след военни намеси на САЩ. „Затова няма друго решение, освен укрепване на властта в Сирия, помощ в борбата срещу тероризма и поощряване на диалог с рационалната опозиция“, заключи Путин.

„Е, и какво? Наричат ме всякак“, отговори той на твърденията, че управлява като цар. Но все пак посочи, че авторитарната титла не му подхожда.

Междувременно говорителите на Кремъл и на Белия дом си спретнаха задочен словесен дуел по повод планираната за понеделник среща на Путин и Барак Обама. Руснакът Дмитрий Песков обяви, че инициативата е съвместна и че президентите ще си говорят за Сирия. Американецът Джош Ърнест пък посочи Украйна за водеща тема и натърти, че Обама е склонил да прекъсне изолацията на Путин след множество молби от Москва, дори с ходатайството на „наши европейски партньори“.

Турският президент Реджеп Ердоган допусна за първи път участие на Асад в преходен процес на реформи, но заяви, че диктаторът, избил поне 300 000 души, няма бъдеще във властта.

ТВОРЧЕСКИ ПОДХОД
РЕШАВА US ПРОБЛЕМИТЕ

Владимир Путин харесва творческия подход на американците при решаването на проблемите им. „Допада ми откровеността и широчината на възгледите, благодарение на които американците реализират потенциала си и са постигнали такива потресаващи резултати в развитието на своята страна“, каза той пред Си Би Ес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят