Украйна забрани полети на руските „Аерофлот“ и „Трансаеро“

Опълченците гонят хуманитарни агенции

Самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна отказа регистрация на чужди хуманитарни организации и им нареди веднага да напуснат, предаде НТВ. Сред засегнатите са и „Лекари без граници“ и агенции на ООН, алармира Стив О'Брайън, зам.-шеф на ООН по хуманитарните въпроси. С регистрация е само международният Червен кръст. В Донецката народна република също е спряна работата на неправителствените организации (НПО).

О'Брайън обяви действията на ЛНР и ДНР за грубо нарушение на международното хуманитарно право. Той напомни, че в болниците има недостиг на лекарства, включително инсулин и ваксини срещу туберкулоза, както и на упойки. Вицепремиерът на ЛНР Василий Никитин обяви, че е НПО имат много нарушения и даде за пример „Лекари без граници“, които нарушавали правилата за съхранение на лекарства и складирали забранени психотропни вещества.

На състезание с танкове, организирано от ДНР на полигона „Торез“ в четвъртък, стана експлозия, при която загина 9-годишно момиченце, а брат му е в болница в тежко състояние с изгаряния. Властите твърдят, че станалото е терористичен акт.

Вчера украинското правителство обяви, че забранява полетите в страната на руските компании „Аерофлот“ и „Трансаеро“. Това става след решение на Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев, но повече подробности не се дават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят